Hlavní obsah

Američané jsou kanibalové, prohlásil Kim a vyzval k totálnímu boji proti USA

Vůdce KLDR Kim Čong-un označil Američany za kanibaly a vyzval k „totálnímu boji proti USA”. Své výroky podle deníku The Daily Telegraph pronesl při návštěvě muzea Severokorejců, kteří se za korejské války v letech 1950-53 měli stát oběťmi masakru ze strany amerických vojáků.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Agresivní výpad má být podle deníku reakcí na rezoluci Valného shromáždění OSN z 18. listopadu, podle níž by měl severokorejský režim stanout před Mezinárodním soudem za zločiny proti lidskosti.

Podle státní agentury KCNA navštívil Kim v úterý muzeum v Sinčonu, aby uctil památku 35 tisíc civilistů, kteří byli podle Pchjongjangu zabiti americkými vojáky během 52denního období v roce 1950.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Masakry spáchané americkými imperialistickými agresory v Sinčonu ukázaly, že jsou to kanibalové a brutální vrazi, kteří v zabíjení hledají potěšení,“ prohlásil Kim, citovaný KCNA. Severokorejci by podle něj neměli nikdy zapomenout na „zvěrstva spáchaná americkou armádou“ během tříletého konfliktu. Snahy Washingtonu jsou stále zákeřnější a v severokorejských školách je zapotřebí posílit antiamerickou výchovu, řekl Kim.

Manifestace proti rezoluci

V Pchjongjangu se v úterý uskutečnila masová manifestace, kterou zorganizoval komunistický režim na protest proti rezoluci OSN odsuzující KLDR. Tisíce lidí se shromáždily na Kim Ir-senově náměstí s transparenty, které vychvalovaly severokorejské vůdce a odsuzovaly USA.

Rezoluce Valného shromáždění OSN vyzývá Radu bezpečnosti, aby pohnala KLDR před Mezinárodní trestní soud. Rezoluce je nezávazná a v RB OSN zřejmě nemá naději na úspěch, protože se očekává, že ji zablokují Čína a Rusko, jež mají právo veta. Podle Pchjongjangu je rezoluce založena na nepravdivých výpovědích severokorejských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám