Hlavní obsah

Američané budou v Afghánistánu mírnější k vězněným extremistům

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagrám/Washington

Americká armáda má zreformovat vězeňský systém v Afghánistánu a změnit přístup k zadržovaným radikálům. Podle pondělního vydání listu The New York Times to doporučuje komise vedená generálem Douglasem M. Stonem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle deníku jsou závěry komise součástí doporučení, které mají v úterý americkému prezidentovi Baracku Obamovi prezentovat představitelé ministerstev obrany a spravedlnosti. Stone má ve zprávě navrhovat mírnější metody vůči vězňům a lidi podezřelé z napojení na povstalecké síly zadržovat zvlášť.

Doporučení se netýkají jen věznice na základně Bagrám na sever od Kábulu, ale i ostatních věznic v zemi, které jsou přeplněné. Zpráva prý pro extremisty navrhuje výstavbu nového vězení.

Zprávy o týrání

Britská stanice BBC minulý měsíc informovala o týrání vězňů ve věznici Bagrám. Bývalí zadržovaní, s nimiž její reportéři mluvili, tvrdili, že je Američané bili, ohrožovali psy a bránili jim ve spánku. V roce 2002 dva vězňové zemřeli poté, co je dozorci zbili a pověsili je za ruce ke stropu na samotku.

Bagrám je hlavní věznicí, kde skončí většinou lidé zadržení v Afghánistánu či Iráku kvůli podezření z terorismu. Přestože newyorské Timesy tvrdí, že se podmínky v zařízení v posledních měsících zlepšily, vězňové tam v současnosti nevyužívají svých oprávnění na protest proti tvrdému zacházení.

Generál Stone vyzval ke zmírnění metod, jinak podle něj Američané dávají růst povstaleckému hnutí Tálibán, k němuž se zneužívání vězňové po propuštění v rozezlení dobrovolně obracejí.

Přeplněné věznice

Situace mimo Bagrám není lepší. Ve třech desítkách věznic v zemi se nachází přes 15 000 lidí a kapacity jsou téměř všude překročené. Afghánské soudnictví navíc podle humanitárních organizací vězňům nezaručuje téměř žádná práva.

Bagrám

- hlavní základna spojeneckých sil v Afghánistánu

- nachází se na ní také vězení pro tisíc lidí

- v polovině roku 2009 se tam nacházelo na 600 vězňů, které USA označily na nepřátelské bojovníky

- vězňové mohou být v zařízení drženi neomezeně dlouho a nemají právo na odvolání u amerického soudu

Stoneova doporučení jsou výsledkem snah Baracka Obamy upustit od kontroverzních metod zadržování a vyslýchání zahraničních občanů podezřelých z terorismu. Prezident nařídil přehodnotit postup v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám