Hlavní obsah

Američané spustili v Afghánistánu mohutnou ofenzivu

Novinky, Tomáš Reiner
Kábul

Americká armáda spustila ve čtvrtek nad ránem v jižní afghánské provincii Hílmand rozsáhlou ofenzivu proti silám povstaleckého hnutí Tálibán. Do akce se vedle 4000 členů námořní pěchoty zapojí 650 afghánských vojáků a letadla Severoatlantické aliance.

Foto: Reuters

Článek

Operace Zásah mečem má být od předchozích odlišná nejen počtem nasazených jednotek, ale také svou rychlostí. Jde o první ofenzivu americké pěchoty od nedávného posílení, o němž současně se stahováním z Iráku rozhodl šéf Bílého domu Barack Obama.

Podle agentury AFP bude první 36hodinová fáze operace agresivní a intenzivní. Vrtulníky dopravily předsunuté jednotky a první těžkou techniku do oblasti za úsvitu. Zajišťovala je letadla NATO. Akce byla spuštěna pár dní po zahájení ofenzivy britských sil v Hílmandu minulý týden, kterou britské ministerstvo obrany podle stanice BBC označilo za jednu z nejrozsáhlejších vzdušných operací v novodobých dějinách.

Foto: Reuters

Jižní Afghánistán je baštou někdejšího vládního hnutí Tálibán. Spojenci ho plánují ovládnout už jednou provždy. „Kam jdeme, tam zůstaneme, a kde zůstaneme, vytrváme a budeme pracovat na předání odpovědnosti za bezpečnost afghánským silám,“ citovala stanice brigádního generála Larryho Nicholsona. Jednou z nejdůležitějších věcí je podle něj přesvědčit místní obyvatele, proč tam vojáci jsou.

Foto: Reuters

Spojenecká mise Severoatlantické aliance ISAF měla v červnu v Afghánistánu 61 130 příšlušníků ze 42 zemí. Nejvíce vojáků vyslaly Spojené státy, a to 46 000. Obama navíc slíbil vyslání 21 000 vojáků, z nichž spousta z nich bude převelena z Iráku. Americké bojové jednotky nesmějí od středy působit v iráckých městech.

V Iráku se 20. srpna uskuteční prezidentské volby. Znovu kandiduje i hlava státu Hamíd Karzáí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám