Hlavní obsah

Švédské silniční radary se vykrádají pro ruské drony

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédské úřady již několik měsíců nacházejí vandalsky poškozené rychlostní radary. Zaznívají podezření, že Rusko používá součástky z nich v bezpilotních letounech, které nasazuje na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Švédský mobilní radar pro měření rychlosti

Článek

Napsal to švédský list Aftonbladet poté, co minulou středu zmizelo vybavení dalších dvou radarů severně od Stockholmu. Anglický překlad textu zveřejnil ukrajinský web Ukraine Today.

Od konce srpna podle listu v různých částech Švédska pachatelé poškodili a vykradli více než sto silničních radarů. Škoda u každého z nich činí 250 tisíc švédských korun, tedy asi 550 tisíc Kč.

Dron natočil ruské vojáky, jak kradou z domu na Ukrajině pračku

Válka na Ukrajině

Švédská policie krádeže potvrdila a uvedla, že je vyšetřuje. „Jsme si vědomi zvěstí o tom, že zařízení se používá v ruských podomácku vyrobených dronech, ale nemůžeme jít do podrobností o naší zpravodajské práci,“ řekl listu mluvčí švédské národní bezpečnostní služby Säpo.

Kamera připevněná suchým zipem

Ukrajinské ministerstvo obrany již dříve zveřejnilo na internetu video, na němž je rozebraný ruský bezpilotník. Video ukazuje, jak je k podomácku zhotovenému dronu připevněna kamera pomocí suchého zipu. Kamera se podobá těm, které se používají ve švédských rychlostních kamerách.

Reklama

Výběr článků

Načítám