Hlavní obsah

Stáli tam tak šťastní. Propagandisty v Rusku cloumá Bidenův „výsadek“ v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pondělní návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě byli Rusové informováni s předstihem, což si jeden z hlavních ruských propagandistů Vladimir Solovjov vyložil tak, že americká strana žádala o svolení. S touto interpretací však nepochodil dokonce ani u hostů, které si pozval do svého televizního pořadu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Vladimir Solovjov v ruské debatě přesvědčoval hosty, že americký prezident Joe Biden žádal Moskvu o svolení navštívit Kyjev

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Bidenova návštěva města, které chtělo Rusko před rokem během několika dní dobýt, byla silným gestem, které rezonovalo jak v USA a na Ukrajině, tak v Rusku. Mezi komentátory to vyvolalo silné rozčarování. To se snažil ve svém pořadu mírnit propagandista Vladimir Solovjov, který v diskuzi se svými hosty stále namítal, že Biden žádal šéfa Kremlu Vladimira Putina o svolení, aby mohl do Kyjeva přijet.

S přílišným pochopením se však nesetkal. „My tady vedeme vojenskou operaci a někdo z toho nejnepřátelštějšího národa, organizátor protiruské koalice si přijede na prapůvodní území Ruska,“ kysele odvětil Andrej Sidorov, zástupce děkana fakulty Světové politiky Moskevské státní univerzity.

„Ale teprve potom, co nás požádal o povolení!“ vykládal Solovjov. „To můžete interpretovat různě,“ namítl Sivorov. Solovjov totiž vycházel čistě z prohlášení americké strany, že Putin byl o Bidenově návštěvě informován. „Varovali tím: Nedělejte žádné unáhlenosti,“ vysvětlil Solovjovovi Sivorov.

Ať z toho není třetí světová. Američané před cestou Bidena do Kyjeva navázali kontakt s Rusy

Amerika

Podle něj je pro Moskvu problém hlavně to, že nyní vypadá Biden jako hrdina, protože navštívil zónu konfliktu, ve které nejsou přítomni američtí vojáci. S tím souhlasil i ruský amerikanista Dmitrij Drobnickyj. „Bidenovi se povedla excelentní PR akce, což je v průběhu hybridní války velmi důležité,“ uvedl Drobnickyj.

Inspirace pro ukrajinskou armádu, stěžoval si host

Podle něj řada lidí v Americe začala hovořit o tom, že se je snaží Biden zatáhnout do třetí světové války. „A on si tam (do Kyjeva – pozn. red.) klidně přijede a říká: ‚O čem to mluvíte? Jaká třetí světová? Kyjev je moje město, bylo a bude. Žádná válka nebude, Rusko se mě bojí‘,“ řekl Drobnickyj.

„Tucker Carslon, Donald Trump, Ron DeSantis spolu s Marjorie Taylor Greenovou se můžou jít bodnout se svými řečmi o třetí světové,“ zmínil následně Drobnickyj největší Bidenovy kritiky.

Následně se debata strhla ve slovíčkaření o tom, zda slovo „informovali“ znamená „požádali“, nebo spíše „varovali“. „Takže on si přijede na území, které chceme převzít, a oni nás o tom jenom uvědomí – no to je ještě horší,“ upozornil Drobnickyj.

Nedovolte jim tam jezdit!

Ani jednoho z hostů nelze podezírat z jakékoliv náklonnosti k Západu. Rozčilovalo je naopak, že pokud mají dosud jednotný postoj zemí podporujících Ukrajinu rozklížit, musí být jejich představitelům zabráněno Kyjev navštěvovat.

„Tohle je první americký prezident od jejich občanské války, který zamířil přímo do zóny konfliktu,“ hřímal Drobnickyj.

Ke kritikům se přidal i Vitalij Treťjakov, profesor z Moskevské univerzity. „Stáli tam tak šťastní. Zelenskyj měl slzy v očích. To inspirovalo jejich vojáky,“ rozčiloval se Treťjakov.

V podobném duchu hovořil i politolog Viktor Olevič v pořadu ruské televize NTV Mijesto vstreči moderovaném Andrejem Norkinem. Ten navíc poukázal na rozdíl v kuráži prezidentů USA a Ruska. „Biden se ukázal v Kyjevě, ale Putin za devět let nenavštívil Donbas,“ připomněl Olevič.

Air Force One odstartoval za tmy. V přísném utajení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám