Hlavní obsah

Slovensko chce kvůli brexitu nazpět zlato z Británie

Právo, ivi, ČTK

Slovensko chce získat zpět 31,7 tuny investičního zlata v hodnotě 1,3 miliardy eur (33,2 mld. Kč), které má země uložené v Bank of England. Ve čtvrtek o tom informoval předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je podle Fica hrozící finanční krize a nestabilita způsobená brexitem. „Navíc míra zhodnocení je v britské bance velmi nízká. Roční je na úrovni 0,2 až 0,4 procenta. To je nic, to nemá absolutně význam,“ řekl.

Avizoval také, že slovenský parlament se příští týden mimořádně sejde a přijme usnesení o krocích, které by měla učinit Národní banka Slovenska, aby se zlato vrátilo na Slovensko.

Fico zdůraznil, že v současném světě je lepší mít zlato doma pod kontrolou. „Garantuji vám, že pokud zlato zůstane v Británii a ve světě se něco semele, tak z něj neuvidíme ani gram,“ varoval předseda Směru, který prosazuje přesun zlata na Slovensko ještě před parlamentními volbami 29. února 2020.

Slovenské investiční zlato je uloženo v britské centrální bance dlouhodobě, ještě z rozhodnutí československé vlády, která chtěla před druhou světovou válkou zabránit tomu, aby se ke zlatu dostali fašisté. Země jako Německo, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Rumunsko už po­dle Fica své zlato z britských bank stáhly pod vlastní kontrolu.

Občanů Unie na ostrovech ubývá

Britský statistický úřad (ONS) mezitím informoval, že čistá migrace ze zemí Evropské unie do Británie je nejnižší za posledních 16 let – dosáhla jen počtu 48 000 lidí. Čistá migrace je rozdíl mezi počtem cizinců, kteří do země nově přišli, a těmi, kteří zemi opustili.

Tak nízká jako v posledních dvanácti měsících byla čistá migrace občanů EU do Británie naposledy v roce 2003, tedy ještě před velkým rozšířením Unie o deset zemí včetně Česka.

Podle OSN přichází ze zemí EU méně lidí za prací, rekordní počet se jich ale vrátil domů či odešel do jiné členské země. Příčinou je brexit a nejistota okolo něj, shodují se mnozí. Počet unijních občanů, kteří do Británie v uplynulém roce přišli, je nyní nejnižší od konce roku 2013.Podle OSN naproti tomu v posledních dvanácti měsících Británii opustilo 151 000 občanů některé z dalších 27 zemí EU. To je historický rekord.

Nejvyšší čistou migraci ze zemí EU registrovala Británie v roce 2015 a na počátku roku 2016, kdy přesahovala 200 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám