Hlavní obsah

Slováci by mohli předat migy na Ukrajinu společně s Poláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko oficiálně souhlasí, aby společně se Slovenskem poslalo své přebytečné stíhačky MiG-29 na Ukrajinu, která se brání ruské invazi. Po jednání šéfů resortů obrany Evropské unie ve Švédsku to na sociální síti potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

MiG-29 slovenského letectva.

Článek

Právě na tomto jednání měl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak říct Naďovi, že souhlasí se společným postupem obou zemí při odevzdání přebytečných migů Ukrajině.

Polský prezident Andrzej Duda ve středu televizi CNN řekl, že Polsko je připravené poskytnout Ukrajině své stíhačky a že by se to mohlo realizovat v rámci mezinárodní koalice.

Podle Nadě nastal čas pro rozhodnutí. „Lidé na Ukrajině umírají, my jim můžeme reálně pomoct, na slovenské politikaření není prostor. Je to nelidské a nezodpovědné,“ uvedl Naď na sociální síti.

Vrcholem ruské ofenzivy bude obsazení Bachmutu, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Proti dodávkám slovenských migů na Ukrajinu je opoziční strana Směr - sociální demokracie Roberta Fica. Směr tvrdí, že po prosincovém vyslovení nedůvěry vládě premiéra Eduarda Hegera nemá kabinet pravomoc rozhodnout o předání stíhaček Ukrajině.

Slovensko loni v září uzemnilo své migy a slovenský vzdušný prostor od té doby chrání společně Polsko a Česká republika. Od prvního června se do ochrany Slovenska zapojí i maďarské gripeny.

Polská prezidentská kancelář ve čtvrtek uvedla, že počet stíhaček, jež by mohly na Ukrajinu putovat, by byl menší než 14 tanků Leopard 2, které Polsko také slíbilo. Slovensko loni předčasně přestalo používat 11 migů.

Rumunsko následuje Polsko, od Američanů kupuje tanky Abrams

Zahraniční

Následky ostřelování Lvovské oblasti.Video: Maksym Kozytskyy via Telegram, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám