Hlavní obsah

Vrcholem ruské ofenzivy bude obsazení Bachmutu, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě obsazení Bachmutu dosáhne ruská ofenziva na východě vrcholu. Tvrdí to američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Ti odhadují, že ruské síly mají pod kontrolou nejméně polovinu města.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Boje v okolí Bachmutu

Článek

Analytici naznačují, že ruské jednotky pravděpodobně zintenzivní útoky v severozápadním a jihozápadním Bachmutu (severně od Opytne a jižně od Jagodne), aby obešly řeku Bachmutku. Podle jejich názoru je nepravděpodobné, že by ruská armáda byla schopna rychle využít průlomu, pokud se zmocní města.

Jevgenij Prigožin, zakladatel uskupení žoldnéřů známého pod názvem Wagnerova skupina, ve středu navrhl, aby ruské ministerstvo obrany využilo skupinu k vedení vysoce intenzivních vyčerpávajících městských bitev. Po získání kontroly nad oblastí by se skupina stáhla, aby běžné jednotky mohly pokračovat v útoku.

Analytici Institutu pro studium války poznamenávají, že nenašli žádné náznaky, že ruská armáda má dobře vybavené a vycvičené záložní síly k útoku u Bachmutu. Většina ruských jednotek na Donbasu se již útočných operací účastní, včetně ruských výsadkových sil, které se připojily k ofenzivě u Bachmutu letos v lednu.

Institut proto předpokládá, že ruská ofenziva na východní Ukrajině brzy vyvrcholí, pokud bude Bachmut obsazen, protože ruská armáda nemá bojovou sílu ani posily potřebné k prolomení fronty u Bachmutu.

Prigožin ve středu oznámil, že ruská vojska obsadila celý východní Bachmut. A toto prohlášení je podle amerických analytiků v souladu s dostupnými důkazy. Institut tvrdí že ukrajinské jednotky o den dříve dokončily řízené stažení z východního Bachmutu přes řeku Bachmutku.

Rusové podle svých slov kontrolují půlku Bachmutu, ale bojí se protiútoku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám