Hlavní obsah

Rumunsko následuje Polsko, od Američanů kupuje tanky Abrams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko oznámilo nákup amerických tanků Abrams M1. V úterý o tom informovalo rumunské ministerstvo obrany. Země tak následuje Polsko, které se Spojenými státy na začátku letošního roku podepsalo dohodu o koupi 116 tanků stejného modelu.

Foto: Ints Kalnis, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams během předloňského cvičení v Lotyšsku.

Článek

Rumunsko usiluje o nákup 54 tanků Abrams od společnosti General Dynamics (GD), uvedl v úterý úředník ministerstva obrany zodpovědný za vojenské veřejné zakázky. Informoval o tom server Romania-Insider.

„V těchto dnech zašleme parlamentu ke schválení žádost o nákupy, které zahrnují samohybné houfnice na pásech, dále bojové vozidlo pěchoty, systémy protivzdušné obrany krátkého a velmi krátkého dosahu, ale také dva typy raket pro letouny F-16. Zároveň připravujeme žádosti týkající se schválení praporu tanků Abrams,“ prohlásil generál Teodor Incicaș v podcastu ministerstva obrany.

Stát Evropské unie a NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zvýšil v letošním roce výdaje na obranu z 2 % hrubého domácího produktu na 2,5 %.

Rumunsko má s Ukrajinou společnou, 650 kilometrů dlouhou hranici, na svém území hostí systém americké protiraketové obrany a od loňského roku má na svém území umístěnou stálou alianční bojovou skupinu.

V nákupu tanků navazuje Rumunsko na kroky Polska, které na začátku letošního ledna podepsalo dohodu o koupi 116 tanků Abrams. Ve svém arzenálu jich tak bude mít už 366.

Polsko má nakročeno stát se vojenskou velmocí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám