Hlavní obsah

V EU vzniká spolek neutrálních zemí, nechtějí bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Vede je Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uvnitř Evropské unie (EU) se formuje skupina zemí, které se nechtějí podílet na bezpečnostních závazcích pro Ukrajinu. Argumentují svým neutrálním statusem, přičemž nejhlasitější výhrady znějí z Rakouska.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer na summitu EU v Bruselu.

Článek

Tyto státy, k nimž podle rakouského listu Kronen Zeitung patří ještě Irsko, Malta a Kypr, projevily své výhrady na nynějším summitu EU v Bruselu. Snažily se do závěrů schůzky evropských lídrů prosadit pasáž, která by zdůraznila „naprostý respekt k bezpečnostní a obranné politice určitých států“.

Jasné ne podílu na garancích pro Ukrajinu vyslovil rakouský kancléř Karl Nehammer. „Pro nás, neutrální státy, je jasné, že to tak nemůže být,“ zdůraznil s tím, že považuje za nutné, aby role Rakouska jako neutrální země byla v závěrech unijního summitu explicitně zmíněna.

„Role neutrálních zemí je jiná než role jiných členských států. Je důležité, abychom pamatovali na různorodost EU. V této různorodosti spočívá naše síla,“ dodal Nehammer.

Evropa podle něj ale musí se vší vážností brát na vědomí, co se děje v Rusku. Na to musí být Unie připravená, což mimo jiné znamená být ještě nezávislejší na (ruských) surovinách. „My v Rakousku na tom pracujeme a Unie sleduje stejný cíl,“ řekl dále rakouský kancléř, podle nějž podobná stanoviska zastávají rovněž Irsko, Malta a Kypr.

Evropští lídři se zatím shodli na vágní formulaci, že EU je „připravena podílet se na budoucích bezpečnostních závazcích pro Ukrajinu“. Ty mají pomoci Ukrajině v obraně i schopnosti „odrazovat akty agrese a odolávat snahám o destabilizaci“. Zároveň musí respektovat bezpečnostní politiku „některých členských zemí“.

Záruky chce hlavně Francie

Konkrétní návrhy ale účastníci summitu do společného prohlášení nezařadili s tím, že „rychle“ zváží různé možnosti. Na zařazení formulace o podpoře dlouhodobé bezpečnosti Ukrajiny do závěrů vrcholné schůzky EU tlačila hlavně Francie.

Podle britského deníku Financial Times by bezpečnostní závazky EU pro Ukrajinu mohly zahrnovat kromě dalších dodávek zbraní také rozšíření výcviku ukrajinských vojáků. Kromě toho se zvažuje možnost vysílání unijních vojenských misí EU na Ukrajinu za předpokladu, že se na takovém kroku shodnou všechny členské země EU.

Debata na toto téma má pokračovat i na červencovém summitu NATO ve Vilniusu.

Ukrajina dostala od EU dalších 1,5 miliardy eur, další peníze očekává

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám