Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Číně: přes sto mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 118 lidí zemřelo při zemětřesení na severozápadě Číny, ke kterému došlo v noci na úterý. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je dalších více než 230 lidí zraněno. Živel o síle 6,2 stupně podle ní udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj.

Zemětřesení v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

V současné době na místě probíhají záchranné a vyprošťovací akce. Do oblasti katastrofy bylo vysláno asi 2200 záchranářů z provinčního hasičského sboru a také profesionální záchranné týmy, uvedla agentura Reuters s odkazem na agentura Nová Čína, podle které zatím nelze přesně určit, kolik lidí se pohřešuje.

Záchranné práce, do kterých se zapojila i armáda a policie, komplikuje mrazivé počasí s teplotami sahajícími až pod minus deset stupňů. Problémem je i nedostatek lidí. Záchranáři shánějí na vyprošťování z trosek v Kan-su přinejmenším 300 lidí, uvedla britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Zničená auta po zemětřesení v Číně

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v provincii Kan-su, která leží u hranic s Mongolskem. Centrum otřesů bylo v její jižní části, přibližně sto kilometrů jižně od provinční metropole Lan-čou, nedaleko hranic s provincií Čching-chaj.

Ohnisko otřesů se nacházelo v relativně malé hloubce deseti kilometrů pod povrchem. Otřesy podle agentur poničily řadu budov, z nichž se lidé pokoušeli utéci na ulici. Americká geologická služba USGS udává, že otřesy měly sílu 5,9 stupně.

Zemětřesení jsou v západních provinciích, jako je Kan-su, které leží na východní hranici tektonicky aktivní Čching-chajsko-tibetské náhorní plošiny, běžná. Nejsmrtelnější zemětřesení v Číně v posledních desetiletích bylo v roce 2008, kdy S'-čchuan zasáhly otřesy o síle 8,0 stupně Richterovy škály a zabily téměř 70 tisíc lidí.

Filipíny zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám