Hlavní obsah

Schröder: Irák nepředstavuje přímé ohrožení

Novinky, Jan Kovařík, ČTK
BERLÍN

"Irák určitě nemá jaderné zbraně a rakety dlouhého doletu," prohlásil ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu německý kancléř Gerhard Schröder. Tato země tedy nepředstavuje bezprostřední nebezpečí a je nutno využít všech možností pro mírové řešení krize. Schröder si zřejmě vyslouží silnou nevoli ze strany USA, které o režimu Saddáma Husajna tvrdí pravý opak.

Foto: Martina Žáčková

Kroměřížský zámek v pátek ožije díky Knížecímu honu.

Článek

Německá vláda sází v irácké krizi nadále na OSN, zdůraznil Schröder. Přihlásil se k rezoluci RB OSN číslo 1441 ke kontrole a odzbrojení Iráku a zároveň varoval před dalekosáhlými kroky bez mandátu OSN. "Tato rezoluce neobsahuje žádný automatismus k použití vojenské síly," prohlásil.  

Úkolem OSN je mír

Předním úkolem mezinárodního společenství je podle něj udržení míru a použití síly jako zcela poslední prostředek k řešení konfliktů podléhá "nejpřísnějším omezením". "Alternativou k válce je usilovat o mír," zdůraznil. Žádná bezpečnostní politika nesmí vést k tomu, že "si postupně zvykneme na to chápat válku jako normální prostředek politiky," řekl kancléř.

Berlín bojuje s ostatními státy OSN jako jsou Francie, Rusko a Čína za mírové odzbrojení Iráku a udělá vše pro pokojné odzbrojení Saddáma Husajna..  

Turecko se může spolehnout na německou podporu

Potvrdil, že je na německé suverenitě rozhodnout o vyslání německých vojáků a připomněl, že po USA vyslal Berlín nejvíce ozbrojených sil do boje s mezinárodním terorismem. Schröder zároveň ujistil Turecko všestrannou podporou, pokud by bylo napadeno Irákem. "Německo plní své spojenecké závazky. Jestliže bude napaden náš spojenec, budeme ho bránit," zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám