Hlavní obsah

Irák vynesl Schröderovi sympatie, Blair ztrácí voliče

Novinky, Jan Kovařík, Rostislav Matulík, BBC, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/LONDÝN

Zatímco německý kancléř Gerhard Schröder si svým protiválečným postojem v irácké otázce získal sympatie většiny obyvatel své země, britský premiér Tony Blair a jeho Labouristická strana si díky vstřícnému postoji vůči válečným plánům USA vysloužil nejnižší voličskou podporu za posledních deset let.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Podle exkluzivního průzkumu deníku The Times přišel Blair o tradiční stoupence zejména mezi ženami. Labouristy by dnes volilo 35 procent voličů, jen o jedno procento víc než opoziční konzervativce. Polovina dotázaných kvůli irácké krizi změnila názor na Blaira a vnímá ho nyní spíše negativně.

Britové chtějí oddálit úder

Průzkum dále ukázal, že téměř tři čtvrtiny Britů sice považují Saddáma za hrozbu, ale jen pouhé dvě pětiny jsou přesvědčeny, že je válka v nynější fázi opodstatněná. Pro útok bez mandátu OSN se vyslovilo pouhých sedm procent obyvatelstva a devět z deseti Britů si navíc přeje prodloužení mise inspektorů OSN a maximální oddálení vojenského zásahu.

Britové: Blair chce válčit kvůli ropě

Stanice BBC ve středu tato pro Blaira alarmující čísla doplnila zjištěním, že podle 45 procent Britů by se Británie neměla na válce podílet, ať už OSN vynese nad režimem Saddáma Husajna jakýkoli verdikt. Jako důvod, proč USA a Británie plánují útok, uváděli respondenti ve dvou třetinách případů "pojištění svých ropných zdrojů", zatímco zničení zbraní hromadného ničení považuje za cíl stratégů jen 20 procent dotázaných.

Němci podporují Schröderův protiválečný postoj

Velká většina Němců, celých 71 procent, stojí za nekompromisním protiválečným postojem kancléře Gerharda Schrödera. Jen 24 procent odmítá kancléřův kurs a pět procent bylo nerozhodnuto. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který provedl ústav Forsa dotazem u 1003 náhodně vybraných občanů. Výsledky byly zveřejněny ve středu v Berlíně.

Stoiber: kancléř nás žene do izolace

S napětím je zítra ve Spolkovém sněmu očekáváno kancléřovo vládní prohlášení k Iráku, v němž má objasnit také společný plán s Francií, který je alternativou k americkému válečnému kursu. Schröder se již několikrát vyslovil proti válce a v NATO jeho vláda v této souvislosti podpořila veto Francie a Belgie proti začátku plánování vojenské pomoci Turecku. Šéf CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber vyzval ve středu ultimativně kancléře, aby Berlín opustil v NATO odmítavou pozici po boku Francie a Belgie. Pokud to Schröder ve vládním prohlášení neučiní, měl by podle Stoibera parlament o tom hlasovat, protože kancléř prý žene Německo dále do zahraničněpolitické izolace.

Reklama

Výběr článků

Načítám