Hlavní obsah

Scholzova koalice se Němcům zajídá

Němečtí voliči jsou stále více rozčarováni z koalice Olafa Scholze a průzkumy ukazují, že většina z nich si nepřeje, aby zůstala u moci.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Přibližně 55 procent Němců je proti tomu, aby Scholzův kabinet řídil zemi i po příštích volbách, a jen 30 procent se vyslovilo opačně, ukázal průzkum společnosti INSA zveřejněný ve čtvrtek v listu Bild. To je nejhorší vysvědčení pro vládu od prosince 2021, kdy se ujala moci.

Průzkum volebních záměrů doložil, že vládní Zelení zaostali za krajně pravicovou stranou Alternativa pro Německo (AfD), jež tím dosáhla vůbec nejvýraznější voličské přízně od počátku měření. Scholzovi sociální demokraté (SPD) ztrácí na hlavní opoziční sílu, konzervativní křesťanskou demokracii CDU, osm procentních bodů.

Válka rozmetala nadějná předsevzetí

Příští celostátní volby se budou konat v roce 2025 a podle prognóz by se současná vláda potýkala s potížemi udržet si většinu ve Spolkovém sněmu.

Scholz se stal kancléřem na konci roku 2021 v čele neotřelé trojkoalice, do níž se včlenili jeho SPD, Zelení a Svobodní demokraté (FDP), malá liberální strana. Kabinet, podle barev stran přezdívaný semaforový, slíbil „riskovat větší pokrok“ a zavázal se zvýšit investice do zelených technologií a snížit byrokracii pro německé firmy.

Scholz: Nikdo nestojí nad zákony, ani Putin

Evropa

Ruská invaze na Ukrajinu však téměř okamžitě zhatila legislativní program koalice.

Vzhledem k tomu, že veřejné peníze Scholzův tým přesměroval na tlumení nákladů spojených s odpojením od ruského plynu a inflace poprvé po letech omezila schopnost Berlína půjčovat si, začala koalice intenzivně diskutovat o tom, na co by měla prostředky vynaložit.

Důvěra uvnitř kabinetu se rozpadá

V posledních týdnech se zdá, že důvěra mezi stranami se rozpadá pozoruhodným tempem.

Krizová schůzka v kancléřství na začátku minulého týdne se protáhla na tři dny, kdy se šéfové koalice přeli o nepopulární plány na zákaz plynového vytápění a investice do sítě dálnic. Tento týden, v době tolika výzev, se vláda snažila najít vnitřní shodu nad detaily nového zákona o sebeidentifikaci, který by umožnil transsexuálním ženám vstup do saun určených pouze pro ženy.

Friedrich Merz, šéf CDU, prohlásil, že zamotaná a rozporuplná jednání výmluvně ilustrují, že Spolková republika uvázla ve vládní krizi. „Koalice se v posledních dnech a týdnech permanentně hádá na veřejnosti,“ prohlásil.

V přípravě na jednání Robert Habeck, vicekancléř a těžká váha Zelených, pokáral koaliční partnery za to, že brzdí zelený pokrok, přičemž Wolfgang Kubicki, šedá eminence FDP, mu vzápětí nahlas vyčetl ideologickou zaslepenost a přirovnal ho k Vladimiru Putinovi.

Jak by Němci volili (v procentech)

CDU/CSU 28

SPD 20

AfD 16

Zelení 15,5

FDP 7,5

Levice 4,5

Ostatní 8,5

Německo je připraveno nám naslouchat, řekl Pavel po jednání se Scholzem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám