Hlavní obsah

Německo je připraveno nám naslouchat, řekl Pavel po jednání se Scholzem

• Aktualizováno

Ze všech setkání jsem nabyl dojmu, že Německo je připraveno nám naslouchat, řekl prezident Petr Pavel po své třetí zahraniční cestě. V úterý setkal s kancléřem Olafem Scholzem, německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem i s bývalým spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Petr Pavel se při své návštěvě Berlína potkal se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem

Článek

„Ze všech setkání jsem nabyl dojmu, že Německo je připraveno nám naslouchat. Tuto iniciativu by bylo dobré využít,“ zdůraznil na krátkém večerním brífinku Pavel.

Ten se úterý dopoledne sešel se spolkovým prezidentem v jeho sídle v berlínském zámku Bellevue.

Oba státníci ocenili velmi blízké přátelství, které Českou republiku a Německo pojí. Na českém velvyslanectví pak Pavel jednal s bývalým spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem a den zakončil setkáním s kancléřem Olafem Scholzem (SPD).

Pavel v Berlíně: Píšeme novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli

Domácí

„Napříč těmi schůzkami se prolínalo několik témat. Jedním z nich je nutnost zachovat jednotu v podpoře Ukrajiny. Německo je připraveno k dlouhodobé podpoře Ukrajiny. Je to signál, který by měly slyšet i ostatní země,“ zdůraznil český prezident po jednání se Scholzem.

Německo nenechá Českou republiku padnout

Dalším tématem schůzek podle něj byla energetická situace v Evropě a zajištění alternativních zdrojů. „Německo nenechá Českou republiku padnout, co se týká dodávek energií,“ upozornil.

„Další z důležitých témat byl vztah k Číně, který u nás i v Německu prochází revizí,“ řekl s tím, že německé státníky zajímalo, jak se Česko na vztah k Číně dívá.

„Záleží na tom, do jaké míry bude podporovat Rusko. Jsem přesvědčen o tom, že jakákoliv politika by měla být ve vztahu k Číně jednotná,“ apeloval Pavel.

Mezi další témata podle něj patřila bezpečnostní spolupráce s Německem nebo spolupráce na výstavbě dopravní infrastruktury.

Během dne Pavel navštívil i Památník berlínské zdi v ulici Bernauer Strasse, která se do historie zapsala řadou dramatických útěků na Západ, mimo jiné okny či tunely.

Ne vždy se útěk do západní části Berlína zdařil. Oběti zdi, kterých je nejméně 140, mají v památníku pietní místo. U něj prezident společně s manželkou položili věnec.

Poté se sešli s krajany. V Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) Pavel varoval před nejednotou Západu, a to i ve vztahu k Číně.

Český i německý prezident chtějí přátelské vztahy dále rozvíjet. I z tohoto důvodů Pavel pozval Steinmeiera ve druhé polovině roku do Prahy. Německý prezident přislíbil, že bude hledat vhodný termín, výslovně ale cestu do české metropole nepotvrdil.

Steinmeier naopak pozval Pavla k sobě na letní slavnosti, kterých by se český prezident chtěl zúčastnit. Setkávat se chtějí hlavy států pravidelně jednou ročně.

Německo bylo Pavlovou třetí zahraniční cestou od inaugurace, před tím navštívil Slovensko a Polsko. Kam povedou jeho další kroky, zatím není jasné. Plánuje ale návštěvu Ukrajiny.

Pavel v Berlíně: Píšeme novou kapitolu evropských dějin a Německo může sehrát rozhodující roli

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám