Hlavní obsah

Šaron se do práce nejspíš nevrátí

CNN, ČTK, BBC, Novinky, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Ariel Šarron zůstává po mrtvici v kómatu. Podle čtvrtečního sdělení neurochirurgů je ve velmi vážném stavu a naděje, že by se vrátil do funkce, je mizivá.

Článek

"Musím zdůraznit, že za daných okolností to nebude možné," odpověděl na večerní tiskové konferenci ředitel nemocnice Šlomo Mor-Josef na otázku novinářů, zda se dá očekávat, že by se Šaron mohl po uzdravení případně vrátit do práce. Šaronovy pravomoci převzal na sto dnů vicepremiér Ehud Olmert.

Celý svět se proto obává dalšího vývoje na Blízkém východě.  Ariel Šaron totiž dokázal přinést pokrok do mírových jednání, k čemuž zejména přispělo loňské jednostranné stažení  z pásma Gazy. Palestinský stát sice nevznikl, ale Šaron plánoval v případě vítězství v březnových parlamentních volbách další kroky k definitivním u uspořádání na Blízkém Východě. Kvůli tomu dokonce opustil blok Likud, který založil v 70. letech a sestavil novou stranu Vpřed, která měla velké šance uspět.

Část Palestinců vítá Šaronovu nemoc

Před nemocnicí Hadasa hlídkují spolu s vojáky a policisty také ortodoxní židé, v jejichž tváří se zračí smutek. Naopak mnoho Palestinců se netají radostí ze Šaronovy nemoci. V pásmu Gazy rozdávali sladkosti a na plakátech posílali Šarona do pekel.

"Region bude bez Šarona lepším místem. Svět se zbaví jednoho z největších představitelů zla na světě," prohlásil v reakci na zprávy o Šaronově zdravotním stavu mluvčí Hamásu Samí abú Zuhrí. "To, co se děje Šaronovi, je boží vůle určená despotům a zločincům," dodal.

Šaronovy případné smrti nebude litovat ani další radikální skupina Islámský džihád.

Palestinský ministr informací Nabíl Šás řekl, že Šaronova nemoc "zvýšila nejistotu a my čelíme tomu, že se mírový proces zvrátí." Prezident palestinské samosprávy Mahhmúd Abbás popřál Šaronovi brzké uzdravení. Abbás a Šás jsou členy hnutí Fatáh, které zaujímá realističtější postoj než radikální Hamás, jenž je přesvědčen, že Šaronova smrt naopak situaci zlepší.

Obavy USA a EU

Spojené státy i země EU mají velké obavy z dalšího vývoje. Italský premiér Silvio Berlusconi označil Šaronův stav za "naprosto negativní událost v politice". Izrael podle něho čeká těžká budoucnost.

Francouzský prezident Jacques Chirac vyslovil přání, aby pokračovaly "odvážné iniciativy, které zahájil izraelský premiér".

Šéf britské diplomacie Jack Straw označil Šarona za mimořádně důležitou osobnost. "Jeho skutky v posledních letech, které otevírají odvážné řešení vztahů mezi Izraelem a Palestinci, mu vynesly obrovský respekt v celém světě," řekl Straw.

Český premiér Jiří Paroubek vyslovil vážné obavy o život izraelského premiéra a vyjádřil obavy o budoucnost oblasti: "Věřím v mírový vývoj, ale v případě Šaronova odchodu to bude těžší."

Volby budou v termínu

Izraelský parlament, vláda i prezident Moše Kacav se shodli, že termín voleb by se neměl měnit a uskuteční se 28. března. Obavy však panují o osud nové strany Vpřed, kterou založil v listopadu Šaron. Vedení strany se sejde během 48 hodin projednat situaci. Uvedlo, že míní jít ve stopách Ariela Šarona. Odložilo však primárky. Britský The Guardian se domnívá, že nemoc může stát Šaronovu stranu volební vítězství,

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám