Hlavní obsah

Šaron se zotavuje, propustit ho mají v úterý

Novinky, CNN, ČTK, Novinky, Jeruslaem Post, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron se po nedělní mozkové mrtvici rychle zotavuje. Lékaři v nemocnici Hadassa Ein Keren, kam byl premiér převezen v neděli večer, v pondělí rozhodli, že Šaron mohl opustit nemocnici v úterý Kvůli Šaronově hospitalizaci český premiér Jiří Paroubek v pondělí odřekl návštěvu Izraele.

Článek

 Izraelský premiér Ariel Šaron nemá žádné vážnější zdravotní problémy. "Vypadá dobře, jako vždycky, a cítí se také dobře. Doufáme, že ho v úterý pustíme domů, kde bude dále pod dohledem," řekl Jair Birenboim, ředitel nemocnice Hadassah. Podle lékařů je Šaron schopný zastávat funkci premiéra.

Ministerský předseda prodělal slabší mozkovou mrtvici a na chvíli ztratil vědomí. [celá zpráva]

"Není pochyb, že poslední noc byla klidná, velmi klidná. Spal dobře," uvedl jeho osobní dlouholetý osobní lékař Boleslav Goldman. "Není patrné žádné trvalé poškození. S každým mluví a ptá se, co se děje, co lidé říkají a jak reagují na zprávy. Je pravdou, že 77letý premiér je po velkým tlakem, ale nemá zdravotní potíže," dodal Goldman.

Listu Ha´arec premiér o půlnoci Šaron opět zopakoval, že se cítí dobře a dokonce zažertoval:  "Podle všeho bych si měl vzít pár dnů volna, ale my postupujeme vpřed." Po odchodu z pravicového Likudu na podzim založil novou stranu Kadima (Vpřed). Zpráva, že hovořil s izraelským rozhlasem, jemuž měl potvrdil, že zůstane ve funkci, se však nezakládala na pravdě.

Poprvé však bylo zveřejněno, že 77letého premiéra na jeho cestách doprovází zdravotník.

Po zprávách, že byl izraelský premiér převezen do nemocnice, propukli v jásot Palestinci, kteří troubili na klaksony aut a ukazovali vítězné V.

Těžký rok Šarona

Šaron prožil velmi náročný rok, navzdory odporu konzervativců se mu podařilo uskutečnit jednostranné stažení z pásma Gazy. Musel však kvůli tomu vytvořit vládu velké koalice se Stranou práce, protože ve vlastním Likudu nenašel dostatečnou podporu.

Jeho politika se však natolik odchýlila od orientace Likudu, že ze strany na podzim odešel a založil novou partaj Kadima. Současně také podal demisi, aby se co nejdříve mohly uskutečnit předčasné volby. [celá zpráva]   

Paroubek do Izraele nejede

Cesta českého premiéra byla odvolána na poslední chvíli. Pokud by Paroubek do Izraele jel navzdory Šaronově indispozici, bylo by to již podruhé, kdy by se vysoký český ústavní činitel s předsedou izraelské vlády nesešel. Už v září se nekonala schůzka mezi Šaronem a prezidentem Václavem Klausem, který tehdy Izrael navštívil; izraelský ministerský předseda se ve stejné době účastnil summitu OSN.

Paroubek měl v Izraeli na programu politická jednání, kromě Šarona bylo v plánu i setkání s prezidentem Mošem Kacavem. Na izraelský trh měl Paroubek uvést nový model automobilu Škoda.

Reklama

Související články

Izrael má novou Šaronovu vládu

Izraelský parlament v pondělí schválil složení nové koaliční vlády národní jednoty. Premiér Ariel Šaron má tedy k dispozici parlamentní většinu nezbytnou...

Izrael po 38 letech opustil pásmo Gazy

Poslední izraelský vojenský konvoj vyjel v pondělí ráno z pásma Gazy, následovaný vrchním velitelem židovských jednotek v tomto pásmu. Vojáci uzavřeli přechod...

Výběr článků

Načítám