Hlavní obsah

Izraelský premiér Šaron je po mrtvici v nemocnici

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron byl v neděli večer urgentně hospitalizován se  mozkovou příhodou. Do nemocnice Hadassa Ein Kerem u Jeruzaléma byl převezen v bezvědomí, z něhož se později probral. Izraelskému rozhlasu potvrdil, že zůstane ve funkci premiéra. S českým předsedou vlády se však nesejde. Kvůli Šaronově hospitalizaci Jiří Paroubek v pondělí odřekl návštěvu Izraele.

Článek

"Premiér je nyní při vědomí, probíhají nezbytná vyšetření," řekl novinářům asi 45 minut po hospitalizaci mluvčí nemocnice, profesor Šmuel Šapira. "Je ve stabilizovaném stavu," dodal.

"Kolona s premiérem vyjížděla z Jeruzaléma na jeho soukromý statek v Negevské poušti, když se mu udělalo špatně," hlásil z Jeruzaléma zpravodaj CNN. "Auta proto narychlo zamířila k nemocnici a Šaron byl okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče."

Podle soukromé televize Channel 2 přivezli 77letého politika do nemocnice před osmou hodinou večer a byl v bezvědomí. Poté se prý však probral, i když byl dál dezorientovaný. Elektronická média uváděla, že prodělal slabší mozkovou mrtvici. Televize Channel 10 citovala mluvčí nemocnice Jael Bosem-Levyovou, podle níž procházel nezbytnými vyšetřeními.

Prožil dramatické týdny

Premiér a nedávno ještě vůdce pravicového bloku Likud prožil v uplynulých týdnech nejdramatičtější okamžiky svého politického života. Po mnoha měsících tvrdých střetů se svými vnitrostranickými rivaly kritizujícími jím prosazené stažení armády a osadníků z pásma Gazy v listopadu z Likudu odešel a následně založil centristickou stranu Kadima. Zároveň s tím se přiblížily parlamentní volby, jež jsou nyní plánované na březen.

Šaron je sice pověstný buldočí povahou a na svůj věk překvapivou výdrží, během zmíněných politických přetřesů se ale v izraelském tisku objevovaly zmínky jeho nejbližších spolupracovníků o tom, že čelil mimořádnému tlaku.

Premiér ovdověl před pěti lety, jeho žena zemřela na rakovinu plic a je pochována právě na rodinné farmě Šikmim (Platan). Mají spolu dva syny - Omriho a Gilada. Oba se pohybují v politice a vysokých ekonomických kruzích, zároveň však - částečně spolu se svým otcem - čelili různým obviněním z korupce a ze zatahování osobních zájmů do státní sféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám