Hlavní obsah

Rusy čeká další mobilizace. Tomu, že bude dobrovolná, nikdo moc nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zpráv z ruských médií se ruské úřady připravují na další fázi mobilizace. Cílem je rekrutovat až 400 000 nových vojáků. S analýzou přišlo britské ministerstvo obrany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu

Článek

Rusko tuto kampaň prezentuje spíše jako snahu o získání dobrovolníků a profesionálů než jako novou povinnou mobilizaci. Britové ale upozorňují, že existuje reálná možnost, že v praxi o ‚získání dobrovolníků‘ úplně nepůjde a že se regionální úřady budou snažit splnit přidělené náborové cíle tím, že budou muže k nástupu nutit.

Rusové pravděpodobně sází na dobrovolný model náboru, protože vědí, že další povinnou mobilizaci by provázel nesouhlas.

„Je velmi nepravděpodobné, že kampaň přiláká 400 000 skutečných dobrovolníků. Obnova ruské bojové síly na Ukrajině však bude vyžadovat více než jen personál: Rusko potřebuje více munice a dodávek vojenského vybavení, než má v současné době k dispozici,“ stojí ve zprávě britského ministerstva obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin podle analytiků z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) stále usiluje o celkové vítězství ve válce na Ukrajině. Odmítá, že současná realita na bojišti by měla vést k jednání o řešení konfliktu nebo ke kompromisům, uvádějí Američané.

Největší boje probíhají dlouhodobě u města Bachmut. Podle ISW Rusové postupují v jižní a jihovýchodní části Bachmutu.

Exploze ruského skladu zbraní v BachmutuVideo: AP

Američtí analytici s odkazem na informace ruských vojenských blogerů dále uvedli, že bojovníci žoldnéřské Wagnerovy skupiny se nyní soustředí na útoky přímo ve městě, zatímco jednotky ruské armády v obavě před ukrajinským protiútokem posílily pozice na sever a jih od Bachmutu.

Průměrný počet denních ruských útoků na celé frontě, které hlásí ukrajinský generální štáb, se snižuje už čtyři týdny v řadě. Za uplynulých sedm dní to bylo 69 útoků denně, zatímco v týdnu mezi 1. a 7. březnem to bylo 124 útoků. Ve středu to bylo 57 útoků.

Už žádné slabé kusy. Wagnerovci chtějí naverbovat 30 tisíc mužů z posiloven

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám