Hlavní obsah

Ruští vojáci si stěžují, že nedostávají výplaty

V 53 z 85 ruských regionů zpozdili nebo vůbec nevyplatili slíbené výplaty vojákům válčícím na Ukrajině. Vojáci s profesionálním kontraktem s armádou, vojáci zmobilizovaní do armády ze zálohy, dobrovolníci a jejich příbuzní si stěžují, že místo slibovaných 195 tisíc rublů měsíčně (asi 55 270 Kč) dostali na bankovní účty řádově menší sumy.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu na snímku z minulého roku

Článek

V 53 ruských regionech vojákům nepřišly slíbené sumy za boje na Ukrajině. S informací přišel server Vjorstka.

Server, který sám sebe charakterizuje jako společenské a politické médium, vytvořené loni na jaře nezávislými novináři „jako rychlá odpověď na zničení ruských médií během války proti Ukrajině“, se ptá, zda snad ruští vojáci „začnou bojovat zadarmo?“.

Nařízení o bezpodmínečném dodržování termínu a výše výplat podepsal ruský prezident Vladimir Putin loni v říjnu, zřejmě i v reakci na útěk statisíců mladých Rusů před zářijovou mobilizací. Tehdy ale zmíněná suma v přepočtu odpovídala přibližně 78 tisícům korun.

Už žádné slabé kusy. Wagnerovci chtějí naverbovat 30 tisíc mužů z posiloven

Válka na Ukrajině

Teď si vojáci - mobilizovaní i profesionální - stěžují, že jim neplatí - anebo neplatí včas - kromě slibovaných výplat ani příplatky, prémie a sociální dávky, píše Vjorstka. Problém se tento měsíc podle serveru týká 52 regionů v Rusku a také anektovaného Krymu. Na sociálních sítích se ale lze dočíst i stížnosti, že někomu nedorazila výplata i za dva či tři měsíce. Zatímco loni se s problémem potýkali jen jednotlivci, letos už jde o „hromadný problém“.

V komentářích k příspěvkům stěžovatelů se lze dočíst, že ministerstvo obrany posílá výplaty mezi 10. a 20. dnem každého měsíce a že zpoždění mohlo způsobit například převelení do jiné jednotky. Někteří stěžovatelé připouštějí, že peníze nakonec dostali, jiní si dál stěžují na nuly na účtu.

Například Viktorija z Moskvy uvedla, že muže jí zmobilizovali loni na podzim, výplaty přestaly přicházet v lednu. Připouští, že může jít o důsledek zmatků při převelení, ale každopádně je na tom bídně – je zrovna na mateřské se dvěma dcerami ve věku tří let a osmi měsíců. Z 30 tisíc rublů (asi 8500 Kč), které dostává na děti od státu, vypomáhá ještě muži, aby měl na své výdaje.

Darja z Ivanovské oblasti tvrdí, že mobilizovaný manžel nedostává výplatu od února. Když se dovolala do centrální účtárny, dozvěděla se, že muž byl propuštěn z jedné jednotky, ale převelení do jiné ještě nedostal.

„Výplatu jsem šetřil, neutrácel. Pomohl jsem jen matce splatit pár dluhů,“ řekl serveru Andrej, který má kontrakt s armádou. Dříve se výplata pravidelně objevovala na účtu desátého dne v měsíci, ale tentokrát přišlo jen 30 000 rublů. „Od velitele byla jediná odpověď: čekejte. Ale pár lidí tu čeká (na výplatu) už od listopadu,“ dodal.

„Pro lidi z regionů částka 200 tisíc rublů představuje velké peníze. Mnozí takovou sumu vydělají za celý rok,“ objasnil sociolog Dmitrij Lobojko. S velkými výplatami za účast v bojových operacích tito lidé spojují naděje, že se jim podaří kvalitativně změnit život. „Ale teď narazili na realitu,“ dodal.

Další barbarský útok Rusů na ukrajinský panelák

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám