Hlavní obsah

Rusové zřídili palebné pozice v Záporožské jaderné elektrárně. Čekají ukrajinský útok

Ruské jednotky, které okupují Záporožskou jadernou elektrárnu na jihu Ukrajiny, se chystají k obraně před očekávanou ofenzivou ukrajinské armády. Ve své nejnovější analýze na to upozornila britská vojenská rozvědka.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Začlenění největší jaderné elektrárny v Evropě do taktických obranných plánů podle ní zvyšuje riziko poškození jejího bezpečnostního systému, ačkoliv přímé poškození reaktorů je nepravděpodobné.

Satelitní snímky podle rozvědky zachycují, že Rusové vybudovali na střechách několika ze šesti jaderných bloků elektrárny palebná postavení z pytlů s pískem. Rusko okupuje elektrárnu od loňského března, ale toto je první náznak toho, že budovy reaktorů jsou skutečně začleněny do taktických obranných plánů.

Rusové chtějí držet zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Nukleární katastrofa není pravděpodobná

Rusko pravděpodobně vybudovalo tyto bojové pozice na střechách jaderných bloků, protože je čím dál více znepokojuje vyhlídka na velkou ukrajinskou ofenzivu. Tento krok velmi pravděpodobně zvyšuje riziko poškození bezpečnostních systémů elektrárny, pokud se u ní bude bojovat, upozornila britská tajná služba.

Přímé katastrofické poškození reaktorů je však podle ní nepravděpodobné podle většiny možných scénářů zahrnujících pěchotní zbraně, protože konstrukce bloků jsou velmi silně vyztuženy.

Také ruská redakce BBC dodala, že ačkoliv stoupá riziko poškození elektrárny během bojů, opakování katastrofy v Černobylské jaderné elektrárně z roku 1986 je sotva možné, protože sama konstrukce jaderné elektrárny byla výrazně posílena a měla by odolat i přímému zásahu z děla.

Okupanti hlásí přesun Ukrajinců

Ukrajina mezitím zintenzivnila přesuny vojáků a techniky směrem k městu Orichiv u Záporoží, oznámil ve středu večer Vladimir Rogov z Ruskem dosazené okupační správy.

„Nepřítel přesouval vojáky a techniku na Preobraženském mostě přes ostrov Chortycja a dále k frontové linii (u Orichivu),“ napsal na svém účtu na síti Telegram.

O bojových přípravách v Záporožské jaderné elektrárně se před týdnem zmínil i šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Podrobnosti neuvedl, ale postěžoval si na pokračující ostřelování okolí elektrárny a vyjádřil znepokojení ohledně její bezpečnosti, připomněla agentura Unian. Dodala, že podle ukrajinských úřadů je situace v elektrárně čím dál tím nebezpečnější i bez aktivních bojů. Stav bezpečnostních systémů se totiž bez náležité údržby postupně zhoršuje a osazenstvo elektrárny je v ustavičném stresu.

Grossi pak ve středu - na 37. výročí černobylské katastrofy - mluvil i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Pokračujeme v našem úsilí ochránit Záporožskou jadernou elektrárnu,“ vzkázal Grossi podle agentury Interfax-Ukrajina.

Ukrajina chystá masivní protiútok v Záporoží, varuje kolaborant Rusko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám