Hlavní obsah

Rusové chtějí držet zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny jako rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky okupující Záporožskou jadernou elektrárnu na jihu Ukrajiny plánují držet jako rukojmí tamní ukrajinské zaměstnance. V pátek to uvedla ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom na sociální síti Telegram.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě

Článek

Důvodem má být nedostatek jaderných odborníků působících v elektrárně a také obava z plánované ukrajinské protiofenzivy, která by měla směřovat na jih země s cílem odříznout Rusy od poloostrova Krym.

„Okupanti pravděpodobně po skončení jedné z pravidelných pracovních směn nepustí personál a násilím jej budou zadržovat v Záporožské jaderné elektrárně,“ uvedl Enerhoatom na Telegramu.

Rusové podle společnosti přivezli do jaderné elektrárny velké zásoby potravin a vody, což má také poukazovat na jejich plán držet zaměstnance v elektrárně jako rukojmí.

Ukrajina chystá masivní protiútok v Záporoží, varuje kolaborant Rusko

Válka na Ukrajině

Elektrárna se má potýkat s kritickým nedostatkem odborníků, kteří jsou schopni elektrárnu obsluhovat. Rusové by se tímto krokem mohli také připravovat na očekávanou ukrajinskou protiofenzivu.

Ta by se v oblasti, ve které se elektrárna nachází, mohla podle odhadů uskutečnit na konci jara nebo na začátku léta. Jedním z cílů mají být okupované oblasti u Krymu, čímž by Rusové mohli přijít o důležité pozemní spojení s anektovaným poloostrovem.

Enerhoatom dále na Telegramu uvedl, že k podobnému kroku přistoupily ruské jednotky už loni na jaře, kdy zadržovaly personál působící při Černobylské jaderné elektrárně. Tehdy Rusové zadržovali zaměstnance přibližně měsíc, kdy zničenou elektrárnu okupovali.

Černobylská elektrárna se nachází na severu země, kudy ruské jednotky na začátku války, kterou zahájily invazí 24. února loňského roku, vedly neúspěšný útok na Kyjev.

Společnost Enerhoatom opakovaně obviňuje ruské síly ze zneužívání a zastrašování zaměstnanců elektrárny, což Moskva popírá, poznamenala agentura Reuters.

Ruské vojsko se Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě, zmocnilo za dramatických okolností loni v březnu. Zařízení se následně opakovaně stalo terčem ostřelování, z čehož se navzájem obviňovaly ruská a ukrajinská armáda.

Rusům vybuchla v Záporožské jaderné elektrárně mina

Zahraniční

Šest reaktorů elektrárny je nyní odstaveno a elektřinu, která je zapotřebí, aby se zabránilo jejich roztavení, zajišťuje pouze jedno zbývající elektrické vedení.

Elektrárna se nachází v Záporožské oblasti, tedy jednom ze čtyř ukrajinských regionů, které se Moskva pokusila loni anektovat. Takřka celý svět pokus Moskvy o zábor ukrajinského území odmítá.

Ruský prezident Vladimir Putin 5. října podepsal dekret, kterým nařídil převod Záporožské jaderné elektrárny do ruského vlastnictví.

Kyjev tento krok označil za vyvlastnění. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nadále považuje elektrárnu za ukrajinskou.

Elektrárnu od začátku okupace dosud obsluhují ukrajinští zaměstnanci. Agentura Reuters s odkazem na mluvčího Enerhoatomu uvedla, že v elektrárně dříve pracovalo 11 000 ukrajinských techniků.

Z nich po okupaci zůstalo pracovat v elektrárně kolem 6500, z toho 2500 bylo nuceno podepsat pracovní smlouvy s Rusy.

Rusové v Záporožské oblasti vykopali obří, 70 kilometrů dlouhý zákop

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám