Hlavní obsah

Ukrajina chystá masivní protiútok v Záporoží, varuje kolaborant Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Záporožská oblast bude cílem ukrajinské protiofenzivy. Kyjev zde už nyní sonduje reakci ruských vojáků, řekl Komsomolské pravdě Vladimir Rogov z Ruskem dosazené správy Záporožské oblasti, jehož ukrajinská média označují za kolaboranta.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci na cvičení v Záporožské oblasti

Článek

„Potvrzením zahájení protiofenzivy bude masivní ostřelování s použitím řízených střel a raket typu HIMARS. Poté přijdou údery bezpilotních letounů. Pak přijdou na řadu obrněná vozidla a pěchota. Akce, které probíhají ze strany nepřítele, přesně potvrzují jeho záměry zaútočit,“ řekl Rogov.

Ukrajinské jednotky se podle něj snaží prozkoumat slabá místa ruské obranné linie v Záporožské oblasti. „Sondují naši reakci intenzivním a cíleným ostřelováním, jak rychle funguje protivzdušná obrana a podobně,“ potvrdil Rogov.

Kyjev je podle něj na úder dobře vybaven. Nashromáždil dostatek dělostřeleckých granátů a směrem do Záporoží prý byl dodán velký objem pohonných hmot a maziv, což má naznačovat, že „tato technika nebude stát, ale bude se pohybovat“.

Ukrajinský ministr obrany Oleskij Reznikov už na konci března pro polský list Gazeta Wyborcza uvedl, že je optimistou a ukrajinské jednotky podle něj přejdou do protiofenzivy a ukončí válku. Plánuje se podle něj několik útoků.

Záporožská oblast je jednou ze čtyř územních celků na Ukrajině, kterou Rusko nelegálně připojilo ke svému území v nelegitimních referendech, jež většina světa neuznává. Rusko přitom tyto oblasti ani neovládá celé, například samotné město Záporoží drží Kyjev.

Kapitán Putinovy ochranky utekl z Ruska. Na Západě už ochotně líčí, co a jak v Kremlu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám