Hlavní obsah

Rusové vytvářejí seznamy Ukrajinců, které by odstranili, tvrdí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Spojené státy mají údajně důvěryhodné informace o tom, že ruské síly vytvářejí seznamy Ukrajinců, kteří mají být po případné vojenské okupaci zabiti nebo posláni do táborů. Organizaci spojených národů (OSN) před tím v dopise varovala americká velvyslankyně Batsheba Crockerová, informoval v neděli list Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z akce na podporu Ukrajině v polském Krakově

Článek

„Ráda bych Vás upozornila na znepokojivé informace, které Spojené státy nedávno získaly a které naznačují, že se plánuje porušování a zneužívání lidských práv po další invazi,“ píše v dopise Crockerová, americká velvyslankyně při OSN a dalších mezinárodních organizací v Ženevě.

Originální znění je k dispozici na stránkách Washington Post.

Crockerová dodává, že podle jejích informací ruská armáda použije „smrtící prostředky k rozehnání pokojných protestů a projevů odporu“.

Připomíná, že v minulosti se operace Ruska nevyhýbaly cíleným zabitím, únosům, neoprávněným zadržením a mučením.

Cílem disidenti a menšiny

„Máme důvěryhodné informace, které naznačují, že ruské síly vytvářejí seznamy Ukrajinců, kteří mají být po vojenské okupaci zabiti nebo posláni do táborů,“ píše v dopise, který je adresován vysoké komisařce OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové.

Putin a Biden v zásadě souhlasili se summitem, oznámil Elysejský palác

Zahraniční

Na takovém seznamu by podle dopisu pravděpodobně byli „odpůrci ruského jednání, včetně ruských a běloruských disidentů pobývajících v exilu na Ukrajině, novináři a protikorupční aktivisté a ohrožené skupiny obyvatelstva, jako jsou náboženské a etnické menšiny a osoby LGBTQI+“.

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Zahraniční

Varování přichází v době, kdy Elysejský palác oznámil, že americký prezident Joe Biden i ruský prezident Vladimir Putin „v zásadě“ souhlasili s uspořádáním summitu na nejvyšší úrovni. USA trvají na tom, že podmínkou pro takové jednání je, že Rusko nenapadne Ukrajinu.

Společnost Maxar Technologies, která s pomocí satelitních snímků již několik týdnů monitoruje aktivity ruské armády, v noci na pondělí uvedla, že aktivita ruských vojsk u hranic s Ukrajinou se přes víkend proměnila. Namísto shromažďování většího počtu vojáků a techniky lze nyní spatřit menší jednotky, které se dostávají do pozic mimo základny a cvičiště, což naznačuje větší bojovou připravenost.

Reklama

Výběr článků

Načítám