Hlavní obsah

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Velitelé ruských vojenských jednotek dostali podle americké tajné služby rozkaz, aby se připravili k útoku na Ukrajinu. V neděli to oznámila televizní stanice CNN, která se odvolala na dva představitele blízké tajným službám.

Foto: Reuters

Ruští vojáci na základnách u ukrajinských hranic

Článek

Tyto zdroje přitom tvrdí, že rozkazy mohou být vždy odvolány nebo že může jít o dezinformaci, která má zmást USA a jejich spojence.

Podle CNN považuje rozvědka vydání příkazů velitelům a operativcům tajných služeb za signál, že ruské přípravy možné invaze vstoupily do poslední fáze.

K dalším ukazatelům se řadí elektronické rušení a kybernetické útoky, které zatím zjištěny nebyly.

Podle amerického velvyslanectví v Rusku hrozí teroristické útoky

Zahraniční

Americký prezident Joe Biden v pátek řekl, že si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin se pro invazi už rozhodl, což v neděli opakovali ministr zahraničí Antony Blinken a viceprezidentka Kamala Harrisová.

List The New York Times napsal, že Biden své vyjádření poskytl na základě zjištění rozvědek o rozkazu vydaném ruské armádě. Následné pohyby ruských jednotek informaci o přípravě útoku podle listu potvrzují.

List ale také připomenul, že Kreml má několik scénářů a není jasné, jak přesně by měl útok vypadat nebo jak rychle by Rusové postupovali ke Kyjevu.

Putin už se rozhodl zaútočit, myslí si Blinken

Evropa

Bílý dům původně oznámil, že Biden v neděli z rodinných důvodů odjede do Wilmingtonu v Delaware, ale později vydal další oznámení, že cesta je zrušena a prezident zůstává ve Washingtonu.

Spojil se telefonicky s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který v neděli už mluvil s Putinem a později také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a britským premiérem Borisem Johnsonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám