Hlavní obsah

Rusové v Černém moři nacvičovali ostrou municí likvidaci lodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské válečné loďstvo nacvičovalo v Černém moři ostrou municí likvidaci námořních cílů. Učinilo tak dva dny poté, co Moskva varovala, že všechny lodě směřující do ukrajinských černomořských přístavů by mohly být považovány za vojenské cíle.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruská válečná loď odpaluje raketu na cíl.

Článek

O cvičení podle agentury Reuters informovalo ruské ministerstvo obrany s tím, že do akce se zapojily válečné lodě černomořské flotily a bojová letadla. „Nacvičovaly odpalování raket na plovoucí cíle,“ uvedlo ministerstvo.

„V souladu s bojovým výcvikovým plánem sil Černomořské flotily provedla posádka raketového člunu Ivanovec ostrou palbu protilodními střelami s plochou dráhou letu na cílové plavidlo,“ upřesnilo ruské ministerstvo.

Telemetrická data i videozáznamy pořízené z bezpilotních letounů podle něj „potvrdily úspěch cvičení“. „Cílové plavidlo bylo zničeno následkem raketového útoku,“ stojí dále v prohlášení.

Zúčastněné jednotky podle ministerstva nacvičovaly také blokádu oblastí, které byly dočasně uzavřeny pro námořní přepravu, a zadržení plavidel, která tuto výstrahu nerespektovala.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruská válečná loď při cvičení v Černém moři

Rusko začátkem týdne pozastavilo svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty. Později oznámilo, že bude lodě směřující k Ukrajině v Černém moři považovat za „potenciální dopravce vojenského nákladu“.

Ve čtvrtek pak podobně reagovalo ukrajinské ministerstvo obrany, když oznámilo, že počínaje pátkem mohou být plavidla plující do ruských nebo do Rusy okupovaných ukrajinských přístavů v Černém moři považována za lodě s vojenským nákladem.

Co pluje do Ruska, je cíl. Kyjev vrací Moskvě opatření proti lodím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám