Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že zabránili útokům na jaderné elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko tvrdí, že se mu na začátku května podařilo zabránit ukrajinské sabotáži ve dvou ruských jaderných elektrárnách. Ukrajinci se podle ruské FSB 8. května večer pokusili vyhodit do povětří třicet věží vysokého napětí. Dva sabotéři měli být zadrženi. Informaci uvedla agentura TASS. Tvrzení nešlo ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Leningradská jaderná elektrárna

Článek

K incidentu došlo v předvečer oslav 78. výročí vítězství ve druhé světové válce. Skupina tří mužů ze zahraniční rozvědky Ukrajiny se údajně pokusila podkopat více než 30 stožárů vedení vysokého napětí Leningradské a Kalininské jaderné elektrárny (Kalininská elektrárna se nachází v Tverské oblasti).

Podle FSB se sabotérům podařilo vyhodit do povětří jednu věž a nastražit improvizovaná výbušná zařízení pod sedm dalších věží Kalininské jaderné elektrárny. Kromě Ukrajinců měli s činem pomáhat dva Rusové, kteří zajistili komunikační vybavení a vozidla s falešnými státními poznávacími značkami.

Zadrženi byli tři muži, jednomu se podařilo uniknout a v současné době by měl pobývat v Belgii. Podezřelým hrozí až 20 let vězení.

Ruská redakce BBC připomněla, že o vyhození sloupu elektrického vedení do povětří informoval na počátku května gubernátor Leningradské oblasti. Média poté s odvoláním na nejmenované zdroje psala o odhalení výbušnin na sloupech elektrického vedení v Leningradské a Tverské oblasti, kde se nachází Kalininská jaderná elektrárna.

Elektrárny jsou od sebe vzdálené asi 560 kilometrů.

Jak se doma ochránit před radiací? Ukrajinská agentura zveřejnila rady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám