Hlavní obsah

Jak se doma ochránit před radiací? Ukrajinská agentura zveřejnila rady

Pravidla, která mohou zachránit život. Ukrajinská agentura Unian zveřejnila v pondělí návod, jak se zachovat v případě jaderné havárie. Agentura poznamenala, že doufá, že čtenáři tento návod nikdy nebudou muset použít.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna (ilustrační foto)

Článek

Návod zveřejnila v době zesílených obav kolem provozu Záporožské jaderné elektrárny.

„Vysoké dávky záření mohou poškodit fungování tělesných tkání a orgánů, mohou se také stát příčinou nauzey a zvracení, zarudnutí kůže, točení hlavy, vypadávání vlasů, popálenin, syndromu ozáření a smrti,“ upozornila Unian.

To se týká lidí v blízkosti epicentra havárie, ostatní musejí dodržovat následující bezpečnostní pravidla, aby ochránili své zdraví.

Lidé by měli zůstat v místnosti nebo by se do ní měli okamžitě uchýlit. Pokud přišli z venku, mají sundat veškeré oblečení, složit je do igelitové tašky a obléci si čistý uzavřený oděv. Neměli by se ničeho dotýkat - radioaktivní prach usedá na stěnách, stropě, střechách i na zemi.

Záporožská jaderná elektrárna byla bez proudu zvenčí

Zahraniční

Je proto nutné uzavřít všechna okna a dveře a utěsnit veškeré škvíry. Domácí mazlíčky by měli mít lidé u sebe.

Dále agentura doporučuje mít doma zásoby potravin na několik dní, které je potřeba uložit do hermeticky uzavřeného pytle a uchovat v chladu. Mít po ruce obličejovou masku nebo respirátor pro ochranu dýchacích cest. Pít pouze balenou vodu a vyhýbat se otevřeným vodním zdrojům. V případě jaderné havárie by občané v neposlední řadě měli mít zapnuté rádio, aby mohli konat dle pokynů úřadů.

Pokud někdo nutně potřebuje odejít z domu, neměl by ani v tomto případě rezignovat na bezpečnost. Nutností jsou gumové rukavice, kabát, vysoké boty a kalhoty, tělo by mělo být kompletně chráněno. Je potřeba pamatovat na to, že pít nebo dotýkat se vody, jíst ovoce nebo zeleninu je zakázáno. Po návratu domů je potřeba se osprchovat a smýt ze sebe prach, ale v žádném případě nedřít kůži a nepoškrábat ji.

Na Slovensku se šíří hoax: Z Ukrajiny jde radiace, sprchujte se čtyřikrát denně

Evropa

Jak dále upozornila Unian, mnozí mají zafixováno, že mají užívat jodové tablety, ve skutečnosti ale Světová zdravotnická organizace prý toto nedoporučuje, uvedla agentura. Jod ochrání pouze štítnou žlázu a jen před radioaktivním jódem, nikoliv před ozářením.

Pokud se někdo rozhodne jod užít, měl by dodržet dávky: 16 mg do jednoho měsíce věku dítěte, 32 mg dětem do tří let, od 3 do 12 let nepodávat více než 62,5 mg. Ve věku od 12 do 40 let se doporučuje 125 mg a těhotné ženy by měly užít 125 mg.

Za bezpečné jídlo se považuje pouze to, které bylo před havárií v hermeticky uzavřeném obalu, mrazáku nebo lednici. Před otevřením sklenice nebo konzervy je nutné otřít ji vlhkým hadrem.

„Za války, kdy nepřítel sahá ke stále tvrdším metodám boje a útočí také na jaderné elektrárny, ať chceme, nebo ne, začínáme přemýšlet o možnosti jaderné havárie,“ napsala ukrajinská agentura s tím, že doufá, že čtenáři tento návod nikdy nebudou muset použít.

Ruské letectvo na Ukrajině selhalo, Moskva proto buduje elitní vzdušnou sílu, hlásí britská rozvědka

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám