Hlavní obsah

Náboženství jako zbraň. Ruský kněz volá po upalování Ukrajinců

Rusové používají náboženství jako zbraň, aby zdiskreditovali Ukrajinu na světové scéně, a plánují zpravodajské operace na náboženských základech přesto, že sami při okupaci Ukrajiny brutálním způsobem porušují náboženskou svobodu. Napsal to americký Institut pro studium války (ISW). O zprávě ISW v pondělí informoval list Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Při ostřelování Lukašivky v Černihivské oblasti byl zničen i kostel z roku 1913 (archivní foto)

Článek

Podle zprávy ISW může Rusko využít blížících se pravoslavných Velikonoc, které začínají 16. dubna, ke zdržení plánované ukrajinské protiofenzivy tím, že budou žádat příměří z úcty k pravoslavnému svátku. Sami ale žádný takový respekt k náboženství na okupovaných územích nectí.

„Ruské potírání náboženství je pravděpodobně další částí probíhajícího ruského tažení za kulturní genocidou a etnickými čistkami, které si klade za cíl zničit ideu nezávislého ukrajinského lidu a Pravoslavné církve Ukrajiny,“ píše se ve zprávě.

Podle ISW spáchali Rusové od počátku okupace na území Ukrajiny nejméně 76 případů náboženské perzekuce.

USA špehovaly Zelenského, uvádí se v uniklých dokumentech

Zahraniční

Ruské úřady podle zprávy uzavřely, „znárodnily“ nebo násilím přeměnily minimálně 26 náboženských míst na Kremlem ovládanou Ruskou pravoslavnou církev Moskevského patriarchátu a zabily či zajaly nejméně 29 kněžích. Dále pak měli Rusové vykrást a znesvětit či zničit dalších 13 náboženských míst na okupovaných územích.

Podle zprávy ISW tyto případy náboženské represe nejsou s největší pravděpodobností ojedinělými incidenty, ale spíš cílenou akcí systematického vykořeňování „nežádoucích“ náboženských organizací na Ukrajině a zavádění Moskevského patriarchátu.

Kněz: Upálit je

V ruské státní televizi mezitím ruský kněz volá po „upalování Ukrajinců jako pohanů“. Když byl moderátorem pořadu dotázán, jakými prostředky by se mělo předcházet situaci v Kyjevskopečerské lávře, kterou mniši odmítali opustit, odvětil: „Solncepjok! (Volně přeloženo: žár slunce. Jinak též označení pro raketomet a termobarickou zbraň TOS-1.) Musí to být spáleno na uhel. Že to není křesťanské? Je to naprosto křesťanské. Tito lidé se staví do pozice pohanů a jako s takovými s nimi musí být naloženo. Nedostanou zacházení jako z Nového zákona, dostane se jim zacházení ze Starého zákona. Tomu jedinému porozumí. (…) Musí (Ukrajinci ) být zlikvidováni bez jakýchkoliv pochyb.“

Plná mobilizace Rusů a agresivní postup na Ukrajině, žádá Klub rozhněvaných vlastenců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám