Hlavní obsah

Rusové jadernou zbraň nepoužijí, i když je vyženeme z Krymu, věří šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K použití jaderných zbraní se Rusko neuchýlí ani v případě, že ukrajinské jednotky vstoupí na Moskvou anektovaný Krymský poloostrov. V rozhovoru pro server RBK-Ukrajina to prohlásil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Foto: ČTK

Kyrylo Budanov

Článek

Případnou ztrátu Krymu by Rusko prezentovalo jako „vynucené opatření“, podobně jako stažení z jihoukrajinského Chersonu loni na podzim, je přesvědčen Budanov.

„Je bolestné to přiznat, ale je třeba říci, že během ztráty Chersonu se jejich propagandistická mašinérie projevila velmi účinně. Prezentovali ztrátu Chersonu, jehož dobytí bylo přitom největším úspěchem takzvané ‚zvláštní vojenské operace‘, prostě jako každodenní záležitost. Navíc to otočili tak, že to pro ně bylo dokonce dobré,“ řekl šéf ukrajinské rozvědky v rozhovoru. Tento postup je podle něj Moskva připravena zopakovat.

V obnovu hranic doufá už letos

„Všechno už mají vymyšlené. Scénáře, jak informovat v případě událostí na Krymu, už existují. Víme o nich. Věřte mi, že v jejich společnosti to bude fungovat,“ řekl Budanov na adresu Ruska. „Dokážou ze svých obyvatel dělat blázny jako nikdo na světě,“ dodal. V rozhovoru přitom vyjádřil optimistické přesvědčení, že Ukrajina může získat zpět celé své území již během tohoto roku.

Rusko anektovalo Krymský poloostrov na jaře roku 2014 na základě referenda, jehož legitimitu drtivá většina zemí světa neuznává. Loni v září Rusko oznámilo „připojení“ dalších částí Ukrajiny – Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti –, ačkoliv nad těmito regiony nemá Moskva ani plnou vojenskou kontrolu.

Nahlédněte do ruských zákopů na písečné pláži Krymu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám