Hlavní obsah

Ruský šachovnicový vrah dostal za smrt 48 lidí doživotí

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský soud v pondělí odsoudil moskevského seriového vraha Alexandra Pičuškina za vraždu 48 lidí na doživotí. Bývalý prodavač v supermarketu, který si oběti zaznamenával na šachovnici, tvrdí, že zabil dokonce přes 60 lidí. Soud uznal vraha vinného i ze tří pokusů o vraždu.

Článek

Odsouzený žádné obvinění nepopíral. Na dotaz soudce Vladimira Usova, zda odsouzený rozumí rozsudku, odpověděl, že všechno zcela chápe. Navíc se odsouzený musí podrobit nucené psychiatrické léčbě v místě výkonu trestu.

Podle agentury ITAR-TASS si odsouzený trest odpyká ve zvláštním trestním zařízení.

Rusko má ve svém právní řádu trest smrti, na jeho výkon je ale uvaleno moratorium.

Porota nenašla v případě takzvaného bitcevského vraha žádnou polehčující okolnost, odmítla jej na žádost obžaloby zprostit viny za 18 vražd. Žaloba si žádala doživotí.

Život bez vraždy je jako bez jídla

Pokud by skutečně zabil více než 60 lidí, předčil by Pičuškin i "rostovského zabijáka" Andreje Čikatila, který byl v roce 1992 odsouzen k smrti a posléze popraven za to, že mimořádně krutě zabil 52 lidí a část z nich i snědl.

Prokuratura však dospěla k názoru, že Pičuškinovi lze dokázat jen 48 vražd. Podle obžaloby mezi zavražděnými bylo 45 mužů a tři ženy, další dva muže a jednu ženu se zavraždit pokusil.

Podle vyšetřovatelů začal zásobovač v moskevských potravinách vraždit v roce 1992, kdy zabil svého spolužáka z techniky. Většinou si vybíral snadné oběti, především staré lidi a bezdomovce, které zval do Bitcevského parku na skleničku a potom je ubil kladivem. Podle policistů své oběti nejprve opil a pak zavraždil.

"Pro mě je život bez vraždy jako pro vás život bez jídla," řekl během procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám