Hlavní obsah

Vraždící šachista se přiznal, že v Moskvě zabil 61 lidí

Právo, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevské policii se přiznal pomocný prodavač Alexandr Pičuškin (32), kterého zadržela předminulý týden, že v moskevském Bitcevském parku mimořádně krutým způsobem zavraždil 61 lidí a je tedy hledaným bitcevským maniakem.

Článek

Vyšetřovatelé už v posledních dnech z potoka v parku vytáhli 14 zohavených mrtvol, další těla však zatím marně hledají. Pičuškin si "nemůže vzpomenout", kam přesně své oběti schoval. Pičuškinovo podivné vysvětlení tak vyšetřovatele vyvádí z míry: nevědí totiž, zda je vůbec pravda, k čemu se přiznal. Podle lékařů jeho chování naznačuje, že by mohl trpět schizofrenií, nebo jinou vážnou duševní poruchou. Psychiatři nicméně ujišťují, že Pičuškin psychoprofilu jednoho z nejhledanějších ruských zabijáků skutečně odpovídá.

Smrt podle šachovnice

Pičuškin vypověděl totiž, že původně chtěl usmrtit ještě další tři lidi - aby obětí bylo celkem 64, tedy tolik, jako políček na šachovnici.  Policie "šíleného šachistu" začala podezřívat už v roce 2003. Tehdy v Bitcevském parku namontovala další kamery, které ji postupně přivedly na stopu mladého Moskvana. Poslední dílek skládačky zapadl letos na jaře, když se našlo tělo prodavačky, jež pracovala ve stejném obchodě jako Pičuškin. 

Speciální zásahová jednotka, jištěná ze vzduchu i několika vrtulníky, tak minulou neděli vpadla do Pičuškinova moskevského bytu, kde žil společně s matkou. Na začátku výslechu se Pičuškin přiznal k dalším desítkám vražd. Vybíral si především starší muže, kteří chodili do Bitcevského parku na procházku. Oběti neoloupil, ani je sexuálně nezneužil, jak potvrdili patologové, kteří už ohledali doposud nalezené mrtvoly. Hlavním motivem byla rozkoš "z pohledu na rozdrcené lebky", nechal se slyšet vrah.

Horší než zrůdný učitel Čikatilo

Vyšetřovatelé se však obávají, že by kvůli svému chování mohl být Pičuškin v případě soudního procesu prohlášen nesvéprávným, což by snížilo šanci na potrestání. To, že je její syn šílenec, a neměl by být souzen, si myslí i jeho matka Natálie. Podle ní začal trpět skutečnou duševní chorobou v psychiatrické léčebně, kde před lety pomatenost zprvu jen předstíral, aby se vyhnul vojně.

"Případ bitcevského vraha bude patrně ještě rozsáhlejší aféra než maniaka Andreje Čikatila," podotkl jeden z vyšetřovatelů Pičuškinova případu aféru kolem tzv. Rostovského rozparovače. Andrej Čikatilo, otec dvou dětí a bývalý učitel, v 80. letech znásilnil, umučil, zmrzačil a snědl celkem 52 lidí - 21 chlapců, 14 děvčat a 17 žen. Jeho zatčení předcházelo deset let vyšetřování, během něhož úřady provedly krevní zkoušky 200 tisíc lidí. Než se Čikatilo v roce 1994 dočkal popravy, soud za jeho vraždy omylem vyměřil trest smrti jinému muži.

Reklama

Související témata:

Související články

Moskevská policie dopadla vraždícího maniaka

Moskevská policie dopadla v půlce minulého týdne muže, který je podezřelý z vražd desítek lidí v Bitcevském parku v Moskvě. Uvedla to policie v pondělí, aniž...

Výběr článků

Načítám