Hlavní obsah

Ruský plyn a elektřinu už nepotřebujeme, hlásí moldavský premiér. Přehodnocuje i neutralitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavsku se už podařilo zbavit se zcela závislosti na ruském zemním plynu a elektřině. Ještě loni v únoru přitom veškerou spotřebovanou energii v této zemi pokrývaly dodávky z Ruska. Ve čtvrtek to oznámil moldavský premiér Dorin Recean s tím, že jeho země pod vlivem ruské agrese na Ukrajině přehodnocuje dosavadní pojetí své neutrality.

Foto: Vladislav Culiomza, Reuters

Moldavský premiér Dorin Recean.

Článek

„Jestliže na začátku války (na Ukrajině) pocházelo sto procent energie spotřebované v Moldavsku z Ruska, dnes může Moldavsko existovat bez jakéhokoliv zemního plynu nebo elektřiny z Ruska,“ prohlásil Recean podle agentury Reuters na bezpečnostní konferenci v Bukurešti.

„Moldavsko již nespotřebovává ruský plyn, je integrováno do evropské energetické sítě jak technicky, tak obchodně,“ dodal.

Není přitom jasné, zda do tohoto hodnocení zahrnuje i separatistický region Podněstří s přítomností zhruba 1500 ruských vojáků, který je mezinárodně uznáván jako součást Moldavska.

Rostoucí napětí v Podněstří

Recean také řekl, že válka na Ukrajině vedla Moldavsko k tomu, aby přehodnotilo svůj status neutrální země. „Moldavská republika udělala obrovský skok, pokud jde o pochopení statusu neutrality, co to je a co není. Chápeme, že status neutrality vás nemůže ochránit tam, kde není respektován,“ řekl podle Radio Moldova.

Moldavsko, které sousedí s Ukrajinou a Rumunskem, čelí od začátku invaze zvýšeným bezpečnostním hrozbám. Recean letos v únoru stanici TV8 řekl, že ví o několika ruských scénářích na destabilizaci jeho země včetně obsazení letiště v Kišiněvě. Ruské ministerstvo obrany naopak varovalo před údajně chystanou „provokací“ Kyjeva v Podněstří s tím, že ruská armáda v takovém případě odpoví.

Vyslání většího počtu ruských „mírotvůrců“ si počátkem května kvůli údajně zhoršující se bezpečnostní situaci v rozhovoru s ruskou agenturou RIA Novosti žádal Leonid Manakov, který v Moskvě separatisty z Podněstří zastupuje.

Separatisté v moldavském Podněstří žádají o navýšení ruského kontingentu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám