Hlavní obsah

Rusko použilo drony z Íránu, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve válce na Ukrajině poprvé použilo íránské drony, informovalo v úterý britské ministerstvo obrany. Dříve toho dne oznámila sestřelení jednoho dronu íránské výroby u Kupjansku i Ukrajina. Zveřejnila také jeho fotografii. Britové v reportu o vývoji války spekulují, že Rusko nakupuje zbraně také ze Severní Koreje a dalších zemí, na něž jsou uvaleny sankce.

Foto: ČTK/AP

Snímek sestřeleného íránského dronu poblíž města Kupjansk, který zveřejnila Ukrajina.

Článek

„Rusko s vysokou pravděpodobností poprvé na Ukrajině nasadilo íránské bezpilotní letouny (UAV),“ píše britské ministerstvo obrany v reportu na Twitteru. „Ukrajinští činitelé oznámili, že jejich síly sestřelily (dron) Shahed-136 poblíž Kupjansku, na území postupující úspěšné ukrajinské ofenzívy,“ dodalo.

Ukrajinská armáda osvobodila celou Charkovskou oblast

Válka na Ukrajině

Sestřelení dronu podle britského ministerstva obrany naznačuje, že Rusové pomocí bezpilotních letounů provádějí taktické útoky na frontové linii, nikoli na významné strategické cíle hlouběji v ukrajinském území.

Report o vývoji války na Ukrajině dále poznamenává, že „Rusko s praktickou jistotou získává zbraně od ostatních států, na něž jsou uvalené sankce“. Kromě Íránu má jít také o Severní Koreu.

Deník The Washington Post koncem srpna odhalil, že Rusko íránské drony získalo díky tajné dohodě s Íránem, který se ji zdráhal médiím přiznat. Teherán místo toho mluvil o „různých druzích spolupráce s Ruskem, včetně těch v obranném sektoru“. Ruští vojáci nicméně jezdili do Íránu cvičit se v používání dronů. Íránští technici zase v Rusku pomáhali s jejich nastavováním. Drony ale zřejmě při prvotních testech vykazovaly poruchy.

Rusku zavařily vadné íránské drony z tajné dohody, odhalili Američané

Zahraniční

Ukrajina naproti tomu díky dohodě sjednané s Tureckem získala množství dronů Bayraktar BT2 od firmy Baykar. Firma dokonce napadené zemi několik bezpilotních letounů darovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám