Hlavní obsah

Rusko nezastavilo trestní řízení proti Prigožinovi. Média hlásí, že už je v Minsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská tajná služba navzdory oznámené dohodě oficiálně stále vyšetřuje Jevgenije Prigožina, šéfa wagnerovců, kvůli podezření z organizování ozbrojené vzpoury. Potvrdila to v pondělí ruská státní agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj blízký generální prokuratuře. Prigožina viděli v neděli večer v Minsku, tvrdí web medium.com.

Prigožin oznámil konec postupu na MoskvuVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Trestní řízení nebylo zastaveno, vyšetřování pokračuje,“ uvedla agentura s tím, že na změnu stanoviska FSB je potřeba „více času“.

Trestní řízení proti Prigožinovi zahájila prokuratura v pátek večer poté, co obvinil ruskou armádu, že zaútočila na pozice jeho mužů, a vyrazil na „pochod spravedlnosti“ na Moskvu, kde se chtěl „vypořádat“ zejména s ministrem obrany Sergejem Šojguem a náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, které dlouhodobě a nevybíravě kritizuje.

Foto: Telegram/Tisková služba Prigožina

Velitel ruské vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin po odvolaném pochodu na Moskvu

V sobotu večer, po projevu ruského prezidenta Vladmira Putina, pochod na ruskou metropoli Prigožin zastavil a oznámil, že wagnerovci se stahují do svých táborů.

Stalo se tak údajně na základě dohody, kterou zprostředkoval šéf Běloruska Alexandr Lukašenko a již šéf wagnerovců zatím oficiálně nepotvrdil.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tehdy tvrdil, že trestní řízení proti šéfovi wagnerovců bylo zastaveno a že odjede do Běloruska. Bojovníci Wagnerovy skupiny, kteří se vzpoury účastnili, vzhledem ke svým válečným zásluhám stíháni nebudou a část žoldnéřů, kteří se pochodu neúčastnili, podepíše smlouvy s ministerstvem obrany, řekl také Peskov.

Tento krok se nesetkal s pochopením ani u nejvěrnějších Putinových propagandistů. Moderátor Vladimir Solovjov volá po trestu pro vzbouřence. Generál ve výslužbě a nynější poslanec Státní dumy Andrej Guruljov v jeho pořadu dokonce prohlásil, že Prigožin si zaslouží kulku do čela.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k národu poté, co Jevgenij Prigožin, majitel vojenské společnosti Wagner, vyzval k ozbrojenému povstání a dosáhl se svými vojáky města Rostov na Donu

Podle serveru media.com se Prigožin v neděli večer i se skupinou svých osobních strážců nacházel v běloruském Minsku. Naposledy byl přitom zachycen v sobotu večer při odjezdu z Rostova na Donu, kde se s ním místní lidé loučili jako s celebritou.

„Byl spatřen v minské čtvrti Uručje v ulici Gintovka v domě, který byl až dosud zajímavý jen tím, že tam bydlí populární zpěvačka Polina Malašjonková,“ sdělil server s odvoláním na svůj zdroj u minské městské policie.

V jakém vztahu jsou dvaašedesátiletý Prigožin a osmnáctiletá Malašjonková, o tom neinformoval.

Nebyla Prigožinova vzpoura zinscenovaná? Mediální prostor plní dohady

Zahraniční

Podle stanice CNN není ani jasné, zda se Prigožinovi žoldnéři budou dál účastnit bojů na Ukrajině. „Veškeré výše uvedené otázky předáme Jevgeniji Viktoroviči (Prigožinovi). Všechny pozdravuje a na otázky odpoví, až bude mít k dispozici řádné komunikační prostředky,“ vzkázal Prigožinův tiskový servis. Ticho je také na kanále na Telegramu, kde se v posledních týdnech objevovalo i několik příspěvků denně včetně desítky hlasových vzkazů ze soboty.

Foto: Vyacheslav Viktorov, ČTK/AP

Šéf Běloruska Alexandr Lukašenko

V neděli už Prigožin komunikoval přes prostředníky. Na telegramovém kanálu Iriny Kuskenkové, dopisovatelky ruského Prvního kanálu, se tak objevil vzkaz, že Prigožin vyplatí 50 milionů rublů (12,8 mil. Kč) příbuzným deseti lidí, kteří zahynuli v Il-22, jež wagnerovci na svém sobotním tažení sestřelili.

„Ten blázen u protiletecké obrany sestřelil všechno, co vzlétlo,“ vysvětloval údajně Prigožin incident v době svého pobytu na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu.

Prigožin měl dostat kulku do čela, kritizují Putina už i jeho věrní propagandisté

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám