Hlavní obsah

Rusko hledá viníky pátečního masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruské úřady stále nemají žádné stopy, které by vedly ke zjištění příčiny páteční exploze v podzemní dráze. Zatímco prezident Vladimír Putin rovnou označil za původce výbuchu čečenské separatisty, podle tajných služeb není situace vůbec tak jasná.

Foto: Dana Ehlová

Z loňského ročníku Dne bezpečnostních a záchranných složek IZS.

Článek

Představitel ruské Federální bezpečnostní služby, která vyšetřuje páteční atentát v moskevském metru, v neděli prohlásil, že je "předčasné" určit, kdo je za výbuch odpovědný. V současné době je předčasné hovořit s jistotou o tom, že do tohoto incidentu byly zapleteny určité osoby, řekl mluvčí FSB (kontrarozvědky, bývalého KGB) Sergej Ignatěnko, jehož citovala agentura Ria-Novosti.

"Vyšetřování pokračuje pod patronací FSB od soboty," řekl. Podle jeho slov nebyla zatím opuštěna ani teorie náhodného výbuchu výbušniny přepravované ve vagonu metra. "Nevyloučili jsme ani tuto teorii. Stále ji studujeme, zvláště s ohledem na skutečnost, že k útoku se do současné chvíle nikdo nepřihlásil," řekl Ignatěnko s tím, že vyšetřovatelé se nejvíce kloní k hypotéze atentátu.

K explozi se nikdo nehlásí

Čečenský prezident Aslan Maschadov, jehož Moskva odmítá, kategoricky popřel, že by měl s atentátem cokoli společného. Maschadov tak reagoval na prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, který hned po atentátu dal explozi do souvislosti s "Maschadovem a jeho bandity".

Čečenský válečník Šamil Basajev, který se přihlásil k několika předchozím atentátům, se tentokrát neozval. Mluvčí FSB řekl, že žádný podezřelý nebyl zatím zatčen, i když v sobotu byli dva lidé krátce vyslýcháni.

Reklama

Související články

Také jsem jel dnes ráno metrem...

Dnes ráno jsem také jel za svými záležitostmi metrem. Naštěstí jinou linkou. Vlaky byly jako vždycky touto dobou přeplněny, do dveří vagónů i na mé trase...

Výběr článků

Načítám