Hlavní obsah

V Čečensku zabito pět ruských vojáků a policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VLADIKAVKAZ

Pět ruských vojáků a policistů bylo v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách zabito v Čečensku při útocích povstalců na pozice armády. Oznámily to v neděli zdroje čečenské vlády.

Foto: archiv ČECHOMOR
Článek

Čečenští rebelové podle agentury ITAR-TASS zaútočili v sobotu celkem patnáctkrát. Při útoku v oblasti Šali jižně od Grozného Čečenci zabili jednoho vojáka a sedm zranili. V Grozném provedli povstalci útok na policejní hlídku. Při útoku na policejní automobil zastřelili dva lidi a jednoho zranili.

Ruské dělostřelectvo podle komuniké velení armády v Zakavkazské oblasti i v sobotu pokračovalo v ostřelování předpokládaných pozic povstalců. Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil válku v Čečensku za ukončenou, přestřelky mezi ruskými vojáky a čečenskými povstalci jsou na denním pořádku.

Maschadov nabízí Moskvě jednání

Separatistický čečenský prezident Aslan Maschadov v sobotu opět nabídl Moskvě jednání o vyřešení čečenského problému. Nabídku, která odzněla jen několik hodin po tragickém atentátu v moskevském metru, potvrdil v prohlášení na internetových stránkách separatistů mluvčí čečenského prezidenta Achmed Zakajev.

"Čečenský prezident Aslan Maschadov nabídl Rusku, aby problém Čečenska byl vyřešen u jednacího stolu," uvedl Zakajev, který nedávno získal politický azyl ve Velké Británii. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek bez toho, že by uvedl jakékoli důkazy, obvinil z odpovědnosti za výbuch v Moskvě Maschadova a jeho lidi. Při výbuchu v moskevském metru přišlo o život 39 lidí a více než sto je zraněno.

"Bude-li zahájeno jednání, lze situaci vyřešit. Pokud ale k jednání nedojde, počet nevinných obětí na obou stranách bude jen narůstat," upozornil Zakajev a tvrdil, že odpovědnost za to ponesou ruští politici a jejich nesmyslná politika. Mluvčí zároveň opětovně rozhodně odmítl, že by výbuch v moskevském metru byl dílem Maschadova a jeho lidí. "Tento teroristický útok odsuzujeme a spolucítíme s rodinnými příslušníky obětí," konstatoval Zakajev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám