Hlavní obsah

Ruské velvyslanectví na sociální síti přiznalo Krym Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo nechtěného - asi tak by se tak označit příspěvek ruského velvyslanectví v Jihoafrické republice na sociální síti X (dříve Twitter). Ambasáda chtěla ukázat, které všechny země budou od příštího roku členy skupiny rozvíjejících se zemí BRICS. K tomu zveřejnila mapu světa, na níž je Ruskem anektovaný Krym součástí Ukrajiny.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi by se příspěvek ambasády v JAR zřejmě nezamlouval.

Článek

Příspěvek ambasáda nadepsala větou v angličtině „Realita nového multipolárního světa“ ve zjevné snaze prezentovat BRICS jako protiváhu Západu. Na mapě jsou nynější i budoucí členské země BRICS označeny zelenou barvou, zatímco zbytek světa šedou.

Nyní jsou členy skupiny Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR. Od 1. ledna 2024 má přistoupit dalších šest států - Saúdská Arábie, Argentina, Egypt, Etiopie, Spojené arabské emiráty a Írán, jak se na tom dohodli stávající členové skupiny minulý týden na summitu v jihoafrickém Johannesburgu.

Zatímco Rusko jako člen BRICS je na mapě vyznačeno zeleně, Ukrajina včetně Krymu a dalších okupovaných oblastí na jejím jihovýchodě šedě.

Příspěvek krátce po zveřejnění zmizel, mezitím jej ale stačilo zhlédnout více než 172 tisíc uživatelů sítě X. Rusko Krym okupuje od roku 2014.

Za výroky o Krymu pohrozil ukrajinský velvyslanec Sarkozymu trestním stíháním

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám