Hlavní obsah

Stoltenberg: NATO ruské požadavky nepřijme, s Moskvou je ale ochotné dál jednat

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance vnímá jako největší bezpečnostní riziko nynější doby napětí na hranicích Ruska s Ukrajinou. Požadavky Moskvy na bezpečnostní záruky týkající se dalšího nerozšiřování NATO na východ aliance nepřijme, je ale ochotná s Ruskem dál jednat. Po středečním jednání zástupců NATO a Ruska to prohlásil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generálná tajemník NATO Jens Stoltenberg při tiskové konferenci.

Článek

„Jsme připraveni jednat, ale abychom dosáhli opravdového pokroku a podstatné dohody, musí dojít k deeskalaci," prohlásil šéf NATO. Spojenci podle něj vyzvali Rusko, aby ukázalo vůli k jednání tím, že stáhne své jednotky od hranic s Ukrajinou.

Na hranicích Ruska a Ukrajiny je podle odhadů Západu okolo 100 tisíc vojáků připravených k invazi. Moskva odmítá, že by se chystala Ukrajinu napadnout, pro další rozhovory však trvá na svých podmínkách.

Konfrontace, nebo dialog. Putin si musí vybrat, vzkázali Američané

Evropa

Třicítka členských zemí ale jednomyslně odmítla ruské požadavky znemožnit vstup do NATO Ukrajině a stáhnout alianční jednotky a zbraně ze zemí východního křídla bloku.

Jednání, o něž aliance stojí, by podle Stoltenberga mohla vedle Ukrajiny zahrnovat širokou škálu témat včetně kontroly zbraní. Rusko však dnes dalo najevo, že není připraveno dohodnout se na plánu dalších rozhovorů, dodal Stoltenberg

Žádný důvod k optimismu, hodnotí Kreml úvodní kolo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám