Hlavní obsah

Ruské ministerstvo zahraničí povolalo velvyslankyni USA. Hrozilo vyhoštěním diplomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo americkou velvyslankyni. Varuje ji před možným vyhoštěním amerických diplomatů, kteří na základě zjištění ministerstva pod záminkou spolupráce s neziskovými organizacemi na vzdělávacích a kulturních akcích údajně nabírají agenty.

Foto: Profimedia.cz

Americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová

Článek

Zprávu uveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách. Stojí v ní, že ministerstvo informovalo 7. března americkou velvyslankyni v Moskvě Lynne Tracyovou o tom, že tři americké neziskové organizace (American Councils for International Education, Cultural Vistas a Institute of International Education) považuje v důsledku jejich činností Ruská federace za nežádoucí, protože se pod „záminkou vzdělávacích a kulturních výměn“ zaměřují na nábor agentů.

Americká ambasáda v čele s velvyslankyní má nyní ukončit jakoukoli podporu činností těchto tří nevládních organizací.

„Zvláště se zdůrazňuje, že pokusy o vměšování se do vnitřních záležitostí Ruské federace včetně sabotážních akcí a šíření dezinformací v souvislosti s volbami a speciální vojenskou operací (jak kremelská propaganda nazývá válku proti Ukrajině - pozn. red.) budou tvrdě a rozhodně potlačeny, a to až do vyhoštění pracovníků velvyslanectví USA, kteří se na takových akcích podílejí, jako persona non grata,“ stojí v prohlášení.

Novinář v Rusku dostal sedm let za „falešné zprávy“. U soudu se na kolenou omlouval Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám