Hlavní obsah

Ruské kinžaly mířily na ukrajinské piloty, které čeká výcvik na F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové v pátek odpálili čtyři rakety Kinžal na letiště v Ivanofrakivské oblasti. Zaměřili se tak na mladé ukrajinské piloty, kteří mají brzy odjet na výcvik na letounech F-16, prohlásil podle listu Ukrajinska pravda mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Místo nich ale zabili osmiletého chlapce v rodinném domku.

Foto: Profimedia.cz

Hypersonická raketa Ch-47M2 Kinžal

Článek

Rusko útočilo balistickými raketami na různých místech. Kinžaly byly vypáleny ze vzdušného prostoru nad ruskou Tulskou a Lipeckou oblastí. Podle ukrajinského letectva se jednu raketu podařilo sestřelit nad Kyjevskou oblastí, zbylé dopadly nedaleko letiště Kolomyja v Ivanofrankivské oblati. Jedna z nich zasáhla rodinný domek, kde zabila osmiletého chlapce.

Mluvčí ukrajinského letectva později podle listu oznámil, že Rusové měli v úmyslu kinžaly zlikvidovat na letišti Kolomyja mladé ukrajinské piloty, kteří podle něj „již brzy“ zamíří do některé ze západních zemí na výcvik na letouny F-16.

„Nepřítel nás tak chtěl připravit o vyhlídky na další přezbrojení nejnovější západní technikou,“ vedl Ihnat.

Výcvik nabírá zpoždění

Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16 ale nabírá zpoždění. Podle listu The Washington Post (WP) jej první šestičlenná skupina dokončí nejdřív příští rok v létě. Překážkou je podle deníku mimo jiné jazyková bariéra, ale i rozdílné představy Kyjeva a Washingtonu o využití letounů na bojišti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stíhačka F-16 jde na přistání

Piloti, kteří už podle WP hovoří plynně anglicky, musí absolvovat i čtyřměsíční jazykový kurz v Británii, aby se naučili terminologii potřebnou k ovládání letounů.

Výuku budou mít společně s pozemním personálem, který na tom může být s angličtinou hůř než piloti. Výcvik celých posádek dohromady požadovalo podle ukrajinských činitelů Dánsko. Tamní ministerstvo obrany se k záležitosti odmítlo vyjádřit, píše WP.

Bojový trénink až v lednu 2024?

Bojový výcvik, který bude trvat přibližně šest měsíců, se kvůli tomu odsouvá na leden 2024, uvádějí ukrajinští představitelé. Druhá skupina, čítající rovněž okolo šesti pilotů, by měla zahájit výcvik půl roku po té první, tedy přibližně na konci příštího roku.

Neumí anglicky. Potíže s výcvikem pilotů oddalují nasazení F-16 na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Označil bych to za průtahy,“ řekl jeden z nejmenovaných ukrajinských představitelů. Spolu s ostatními se ale shoduje, že nechce být vůči evropským a americkým spojencům kritický, protože se obává, že by vypadal nevděčně, píše WP.

Na výcviku Ukrajinců se bude podílet koalice 11 zemí z NATO, přičemž hlavní část výcviku bude v Dánsku a Rumunsku.

Rusové vysoce přesnou střelou Kinžal zabili osmiletého kluka v Karpatech

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám