Hlavní obsah

Neumí anglicky. Potíže s výcvikem pilotů oddalují nasazení F-16 na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpoždění tréninkových plánů i trable s angličtinou časově posouvají nasazení klíčových stíhacích letounů F-16 na ukrajinském bojišti. Výcvik na stíhačkách, považovaných za klíčové pro další průběh války na Ukrajině, proběhne na základnách v Dánsku a Rumunsku.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačky F-16 se na ukrajinském bojišti objeví nejspíš až v roce 2024

Článek

Ještě před měsícem to vypadalo optimisticky: na summitu zemí NATO ve Vilniusu ohlásila skupina jedenácti členů Aliance, že výcvik ukrajinských pilotů na amerických stíhacích letounech F-16 bude zahájen v srpnu a stroje by mohly být nasazeny do bojových akcí na Ukrajině již tento rok.

Podle informací přicházejících nyní ze Spojených států (které jsou výrobcem stíhaček i návazných technologií) to ale tak rychle nepůjde. Problémem je mj. angličtina. Velitel ukrajinských vzdušných sil Serhij Holubcov v rozhovoru pro list The Washington Post nyní připustil, že ač první šestice vybraných pilotů již jazyk solidně ovládá, budou muset ještě podstoupit kurs speciální terminologie pro F-16. Ten proběhne ve Spojeném království, potrvá čtyři měsíce a teprve poté bude možné zahájit ostrý bojový výcvik.

F-16 na ukrajinském nebi do konce roku asi nebudou. Plán výcviku pilotů pořád není domluven

Válka na Ukrajině

O jeho délce dosud není jasno, standardně trvá půl roku. Televize CNN uvedla, že v ukrajinském případě by mohl být bojový výcvik asi o třetinu zkrácen, neboť některé jeho části - jako například doplňování paliva za letu - nejsou pro ukrajinské piloty nutné. I tak však vychází nejbližší možnost nasazení stíhaček F-16 na ukrajinském bojišti na jaro 2024.

Počítá se s tím, že letouny určené k nasazení na Ukrajině dodají vybrané evropské země, které je již ve výzbroji mají. Nepůjde tedy o stroje používané armádou USA.

Evropa má zpoždění

Americká strana si podle Washington Post postěžovala, že od evropských partnerů dosud neobdržela podrobné tréninkové plány pro výcvik ukrajinských pilotů. Bez něj není možné podepsat první část ujednání o dodávce stíhacích letounů - byť klíčové „ano“ dal americký prezident Biden verbálně již na konci května.

Výcvik ukrajinských pilotů má proběhnout na základnách v Dánsku a Rumunsku, ve dvou zemích, které se postavily do čela „letecké“ koalice evropských členů NATO. Její členové, mezi nimiž jsou dále mj. Spojené království či Polsko, zajistí kvalifikovaný personál, finance a nezbytnou infrastrukturu včetně simulátorů. Česko se k iniciativě nepřipojilo.

Kyjev požádal své západní partnery o dodání stíhaček již více než před rokem s tím, že bez moderních bojových letounů Ukrajina není schopna čelit ruské převaze ve vzduchu. Stíhačky F-16 by měly být používány jak k ochraně ukrajinského vzdušného prostoru, tak k úderům na ruské vojenské cíle.

Ukrajina nedostane stíhačky do konce protiofenzivy, připustil šéf vojenského výboru NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám