Hlavní obsah

Ruské armádní velení ztrácí důvěru vlastních obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruští občané přestávají důvěřovat velení své armády. A to zejména poté, co se do ruského informačního prostoru dostaly informace o úspěšném 50kilometrovém postupu ukrajinských jednotek u Charkova. Důvěra je nyní nejnižší od poloviny května, kdy agresor utrpěl těžké ztráty při pokusu o překročení řeky Severní Doněc, upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Poničený Charkov.

Článek

ISW se ve své pravidelné ranní svodce vrací k postupu ukrajinských vojsk na ose Charkov–Izjum, kde armáda pronikla až 50 kilometrů do ruské obrany. Informace o postupu se dostaly i do ruského veřejného prostoru, ačkoli velká ruská média, stejně jako tamní ministerstvo obrany, o nich mlčí.

Foto: Institute for the Study of War, Novinky

Ukrajinská ofenziva u Charkova.

„Někteří ruští blogeři na sociálních sítích uvádí, že ruské jednotky se plně či částečně vzdálily z Balaklije (město v Charkovské oblasti - pozn. red.) cíleně, jiní si stěžují, že ukrajinské jednotky Rusy z místa vyhnaly. Na sítích se objevují také zprávy o tom, že ruské jednotky Rosgvardie (Národní gardy) v oblasti nekoordinovaly svou obranu a nedisponovaly dostatečnými dělostřeleckými schopnostmi, aby zabránily protiútokům v regionu,“ stojí ve zprávě ISW.

Institut na základě průzkumu uvádí, že ruské velení ztrácí důvěru, protože „nebylo schopné připravit se na zřejmé a předvídatelné ukrajinské protiútoky“. Někteří blogeři dokonce napsali, že ukrajinské jednotky v Balakliji „zcela přehrály“ ruské vojenské velení.

Ukrajinci u Charkova pronikli až 50 kilometrů do ruské obrany

Válka na Ukrajině

Rusové o ústupu mlčí

Evropa

„Současný tón a rozsah kritiky blogerů je podobný jako při ruských ztrátách velkého množství výzbroje a techniky při neúspěšném květnovém přechodu řeky Severní Doněc u Bilohorivky v Luhanské oblasti,“ uvedl ISW, který tehdy zhodnotil, že ztráty způsobené nekompetentností vyvolaly kritiku ruského válečného úsilí.

Ukrajinci u Charkova ve čtvrtek pronikli až 50 kilometrů do ruské obrany. Osvobodili dvě desítky obcí. Pod kontrolu ukrajinské vlády se tak vrátilo území o rozloze přesahující 700 kilometrů čtverečních.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer oznámil, že se podařilo osvobodit už více než 1000 kilometrů čtverečních území.

Reklama

Výběr článků

Načítám