Hlavní obsah

Ruská policie zatýká v celé zemi za komentáře k útoku. Neunikla ani devítiletá dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi, upozornil ruský exilový web Meduza. Mezi nejméně šesti zadrženými kvůli příspěvkům na sociálních sítích se ocitla i devítiletá dívka a šestnáctiletý chlapec z jednoho sibiřského regionu u hranic s Mongolskem, uvedla agentura Reuters.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Eskorta FSB přivádí k soudu podezřelé z masakru v Krasnogorsku

Článek

„Bdělost úřadů se týká jak dospělých, tak dětí,“ napsala a jako příklad uvedla nejmenovanou devítiletou dívku z Tuvské autonomní republiky. Policie ji předvedla k výslechu poté, co dívka po sociální síti poslala jedné, rovněž nejmenované ženě otázku, zda by zabíjela za peníze: „Zdravím, zabijete lidi za 500 tisíc rublů?“

Tato částka, činící v přepočtu asi 126 tisíc Kč, údajně představovala přislíbený honorář teroristů za masakr v Krasnogorsku.

Dívka se horlivě omlouvala, jakmile jí adresátka pohrozila, že vyrozumí tajnou službu FSB, nástupkyni obávané komunistické tajné policie KGB. U výslechu tvrdila, že svou otázku napsala „z nudy“, uvedla republiková pobočka ministerstva vnitra, která zveřejnila záznam inkriminované konverzace. Dívčina matka čelí obvinění ze zanedbání výchovy a sama dívka byla zapsána na seznam, který úřadům umožňuje sledovat aktivity těchto lidí jako protiteroristické opatření.

Pachatelům masakru u Moskvy přišly peníze z Ukrajiny, tvrdí Rusové. K útoku se znovu přihlásil IS

Válka na Ukrajině

V jiném městě Tuvské autonomní republiky byl zadržen šestnáctiletý chlapec, který vyzýval k „nelegálním akcím“ v místním biografu. U výslechu se hájil, že jen vtipkoval a že chtěl lidem nahnat strach, dodal Reuters.

V Magadanské oblasti policie zadržela pětasedmdesátiletého penzistu ze vsi Ola kvůli podezření, že se dopustil veřejného schvalování terorismu, oznámila oblastní správa ministerstva vnitra. Důchodce zadrželi policisté a agenti tajné služby FSB za podpory zásahové jednotky.

Penzista, jehož totožnost policie neuvedla, zveřejnil v tematické skupině na sociální síti příspěvek „schvalující spáchaný teroristický čin“. Mluvčí oblastní správy později upřesnil, že šlo o masakr v koncertním sále v byznys centru Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruská média obvykle píší o „útoku v Krokusu“.

Na videu, které policie natočila, penzista říká, že „udělal hloupost“, vyjadřuje nad svým činem lítost a kaje se. Uvedl, že v komentáři na sociální síti napsal, že „jsme měli odkráglovat více darmožroutů“, jak nazval návštěvníky koncertní síně. Hrozí mu za to až sedm let vězení, napsala Meduza. Zatím má zakázáno opouštět své bydliště.

FSB zadržela „mistra světa“ v jiu-jitsu kvůli napojení na IS

Evropa

Nejde o první případ svého druhu. V Baškortské autonomní republice zadrželi blogera Rustama Absaljamova za stream o teroristickém útoku, během kterého bloger – jak tvrdí server Ostrorožno novosti – vybízel k „vyhození Moskvy do povětří“. Bloger byl během streamu opilý, uvedla mluvčí ministerstva vnitra. Následně se Absaljamov omluvil a tvrdil, že mu šlo jen o upoutání pozornosti.

Zatčen na útěku do Arménie

V Petrohradě si obvinění ze schvalování terorismu vyslechl šestadvacetiletý Tádžik za komentáře pod zprávami o útoku, které napsal pod pseudonymem. V Lipecké oblasti policisté zatkli matku účastníka války proti Ukrajině, která mrtvé v Moskvě srovnávala s mrtvými ve městě Bělgorod, ostřelovaném ukrajinskými vojsky v odvetě za ruské útoky. Ve městě Nižnij Novgorod policie v ruské obdobě správního řízení sepsala protokol s rodiči patnáctileté žákyně, která se před videokamerou dopustila výroku, že kvůli útoku v Crocus City Hall nemusela do Moskvy, a tak „můžu dál chlastat“.

Soud v Petrohradě ve středu uvalil vazbu na Nikolaje Konašenkova, obviněného ze schvalování terorismu poté, co napsal na Facebooku: „Proč Krokus, a ne Kreml?“ Manželka obviněného muže, který se před zatčením neúspěšně pokusil odletět do Arménie, mezitím rezignovala z prestižní funkce.

K útoku v Krasnogorsku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Moskva nicméně neustále vyslovuje podezření ohledně Ukrajiny, proti které vede už více než dva roky válku. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

Právníci přidělení obviněným z masakru u Moskvy dostávají výhrůžky odřezáním uší

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám