Hlavní obsah

Pachatelům masakru u Moskvy přišly peníze z Ukrajiny, tvrdí Rusové. K útoku se znovu přihlásil IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy z minulého týdne a Ukrajinou, oznámila ruská agentura RIA Novosti. Ruští vyšetřovatelé prý mají k dispozici údaje, že ukrajinští nacionalisté poslali „značné množství peněz a kryptoměn“ z Ukrajiny pachatelům, kteří v koncertní síni Crocus City Hall podle poslední bilance zabili přes 140 lidí. K útoku se ve čtvrtek už po čtvrté přihlásil Islámský stát (IS).

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Trosky zničené haly v ruském Krasnogorsku.

Článek

Bílý dům ve čtvrtek v reakci na ruské oznámení podle agentury Reuters vzkázal, že za útok u Moskvy je odpovědný výhradně IS.

Aniž by předložilo důkazy, ukazovalo Rusko na údajné zapojení Ukrajiny do útoku téměř od začátku. Jen asi dvě a půl hodiny poté, co minulý týden v pátek došlo k masakru v Krasnogorsku u Moskvy, ruský exprezident Dmitrij Medvěděv nepřímo obvinil Kyjev. Později se připojil i sám ruský prezident Vladimir Putin. V pátek i v sobotu se přitom k činu celkem třikrát přihlásil IS, jehož zapojení až do pondělí Rusko ignorovalo.

Když už Moskva přiznala, že za masakrem IS skutečně stojí, Putin bez předložení důkazu uvedl, že islamisté byli napojeni na Ukrajinu.

Ukrajina spojencem islamistů? Když on Zelenskyj je takový zvláštní Žid, argumentuje Peskov

Evropa

Šéf Federální služby bezpečnosti (FSB) Alexandr Bortnikov navíc v úterý podle listu Kommersant prohlásil, že do pátečního útoku může být zapojena nejen Ukrajina, ale i Spojené státy a Velká Británie.

Ukrajinský podíl na útoku už dříve odmítl jak Kyjev, tak Washington. „V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by do střelby byla zapojena Ukrajina nebo Ukrajinci,“ oznámil už v den střelby bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby s tím, že za útok je zodpovědný výhradně Islámský stát. „Ten ničema Putin místo toho, aby se zabýval ruskými občany a oslovil je, tak jeden den mlčel a celou dobu přemýšlel, jak to hodit na Ukrajinu,“ vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko rozjelo speciální obviňovací operaci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám