Hlavní obsah

Rus dostal dva roky. Jeho dcera Máša namalovala obrázek proti válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v ruské Tulské oblasti poslal na dva roky do vězení Alexeje Moskaljova, jehož dcera Máša namalovala protiválečný obrázek a on sám na sociálních sítích zveřejňoval příspěvky proti speciální vojenské operaci, jak se v Rusku nazývá invaze na Ukrajinu. Odsouzen byl za trestný čin „diskreditace“ ruské armády, píše server Meduza.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Moskaljov

Článek

Moskaljov nebyl verdiktu přítomen. Mluvčí soudu Olga Djačuková uvedla, že v noci před vynesením rozsudku utekl z domácího vězení. Jeho dcera skončila v dětském domově.

Máša Moskaljovová nakreslila loni v dubnu (tehdy jí bylo 12 let) protiválečný obrázek s nápisy „Ne válce“ a „Sláva Ukrajině“ na hodině výtvarné výchovy. Kresba znázorňovala ženu s ukrajinskou vlajkou, která kryla své dítě před raketami. O den později byli Moskaljov a jeho dcera odvedeni ze školy policií.

Byli vyslýcháni zpravodajskou službou FSB a jejich dům byl vloni 30. prosince prohledán. Při tom se muž podle svých slov dozvěděl, že měl „zdiskreditovat“ armádu kvůli svým komentářům zveřejňovaným na sociálních sítích. Tehdy dostal pokutu 32 tisíc rublů. Máša přestala chodit do školy a přešla na domácí vzdělávání.

Poté se muž rozhodl odejít se svou dcerou do města Uzlovaja, které se nachází v Tulské oblasti, asi 100 kilometrů od města Jefremov, kde původně žili.

Moskaljov tvrdil, že důstojníci FSB během prohlídky zabavili rodinné úspory - 125 tisíc rublů a 3150 dolarů. Během výslechu se ho důstojníci prý ptali: „Kde berete své dolary? Kdo je váš šéf? Pro koho pracujete?“ A měli mu prý bít „hlavou o zeď a o podlahu“.

Zadržen byl letos 1. března a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání za opakovanou „diskreditaci“ armády kvůli komentářům o vraždách obyvatel Buči a zajatých Ukrajincích v Jelenivce. Od 2. března byl v domácím vězení. Máša byla převezena do dětského domova.

Už v lednu ale podala komise pro záležitosti mladistvých města Jefremov žalobu na omezení rodičovských práv Moskaljova a dívčiny matky. Podle šéfky komise Světlany Davydové je rodina vedena od loňského května v „preventivním registru rodin nacházejících se ve společensky nebezpečné situaci“.

Tvrdí, že matka žije odděleně od rodiny a nemá zájem o dceru a otec výchovu nezvládá. Soudní řízení o zbavení rodičovských práv k Máše Moskaljovové je naplánováno na 6. dubna.

Během soudního líčení Moskaljov uvedl: „Pokud položíte otázku, co si lidé myslí o zvláštní vojenské operaci na Ukrajině, myslím, že více než 90 procent jich řekne, a to i zde v soudním sále, že jsou proti ní. A já s nimi souhlasím. Umírají dospělí, děti. To je válka a já jsem proti ní. Ale nepsal jsem negativní věci ani urážky. To jsem neudělal.“

V den odsouzení, 28. března, se Moskaljovovu právníkovi Vladimíru Bilienkovi podařilo mluvit s personálem zařízení, v němž se Máša nachází. Dívka mu poslala kresbu a dopis. „Na konci je velké srdce a věta: Tati, jsi můj hrdina,“ řekl právník.

Rusky chtějí změnit zákon, aby se mobilizace netýkala mužů se třemi a více dětmi

Zahraniční

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová se v souvislosti s případem obrátila dopisy na ruskou Státní dumu, předsedkyni ruské vládní Komise pro záležitosti nezletilých a ochranu jejich práv a na UNICEF. Vyzvala k dodržování Úmluvy o právech dítěte a připomněla, že děvče skončilo kvůli obrázku v dětském domově.

„Důsledky tohoto obrázku od dvanáctileté holky jsou pro ni i její rodinu strašné a svět by neměl k tomuto případu mlčet,“ uvedla Richterová.

Prigožin se vzepřel ruské propagandě: Na Ukrajině nejsou nacisté a neválčí se s NATO

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám