Hlavní obsah

Rumunsko postihly záplavy, zemřelo sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Životy nejméně čtyř osob si vyžádaly prudké lijáky a následné záplavy, které v noci na středu postihly severovýchod Rumunska. Dalších deset lidí včetně čtyř dětí je pohřešováno. Od soboty si bouře vyžádaly už sedm obětí.

Článek

Nejvíce postiženy jsou severní župy Bistriúa-Nasaud a Galac, kde byla zastavena prakticky veškerá železniční doprava. Vázne tam také silniční doprava, protože řada silnic je buď zaplavena, nebo zablokována vyvrácenými stromy. Část župy Bistriúa-Nasaud postihla v úterý večer průtrž mračen a během necelé hodiny spadlo 80 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Rozvodněné potoky smetly řadu mostů, podemlely silnice a železniční tratě a zaplavily přes sto domů.

Povodně v celém Rumunsku od soboty postihly 53 obcí, zaplaveno je 1130 domů a pod vodou je 2700 hektarů orné půdy. Zničeno bylo 75 mostů. O víkendu vydatné lijáky postihly zejména župu Maramureš na severozápadě země. O víkendu tam napršelo přes 100 litrů vody na metr čtvereční. V rozvodněném potoku se tam utopila sedmdesátiletá žena. V župě Hunedoara v pondělí ráno blesk zabil pastevce a více než sto jeho ovcí. I další muž se v pondělí stal obětí blesku.

Rumunské ministerstvo životního prostředí dosud vyhlásilo pohotovost v devíti župách, protože meteorologové předpovídají další bouřky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám