Hlavní obsah

Rozmáčknou tě jako parazita, varoval Lukašenko Prigožina. První půlhodinu mluvili jen sprostě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Svět se už několik dní dohaduje, co se odehrávalo v zákulisí sobotního tažení ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina na Moskvu. Jeden z účastníků krizového telefonického vyjednávání, běloruský prezident Alexandr Lukašenko, poodhalil vypjaté okamžiky ze svého hlediska.

První půlhodinu jsme mluvili jen sprostě, popisuje Lukašenko víkendové jednání ohledně vzpoury wagnerovcůVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident Vladimir Putin podle Lukašenka, jak jej citovala běloruská tisková agentura Belta, původně sázel na násilné řešení vzpoury wagnerovců. Šéf Kremlu prý Lukašenkovi zavolal a vylíčil mu situaci.

Lukašenko, který telefonáty popisoval na úterním velitelském shromáždění v Minsku, podle svých slov v tu chvíli pochopil, že v Kremlu padlo „kruté“ rozhodnutí, tj. wagnerovce zlikvidovat.

„Navrhl jsem Putinovi, aby počkal. Říkám, promluvme si s Prigožinem, s jeho veliteli. Na to mi (Putin) řekl: ,Poslouchej, Sašo, je to zbytečné. Ani nezvedá telefon, nechce s nikým mluvit,‘“ řekl Lukašenko k telefonátu s Putinem, jenž se odehrál krátce po desáté hodině dopolední.

Asi v jedenáct hodin se běloruský prezident podle svých slov spojil s Prigožinem. Telefon mu prý zvedl okamžitě, i když jej Putin varoval, že ho nezvedne.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Wagnerovci nakládají tank na tahač v Rostově na Donu.

„Rozhovor je euforický. Jevgenij je úplně v euforii. První kolo jsme 30 minut mluvili většinou sprostě. Téměř jen nadávkami. Později jsem si uvědomil, že tam bylo desetkrát vice sprostých slov než těch normálních,“ řekl Lukašenko.

Prigožin Lukašenkovi řekl, že požaduje odchod minstra obrany Sergeje Šojgua, náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, a hrozil pochodem na Moskvu. Lukašenko nato Prigožina varoval: „Žeňo, nikdo ti nedá ani Šojgua, ani Gerasimova. Znáš Putina stejně jako já.“

„Chtějí nás zadusit“

„Ale my chceme spravedlnost! Chtějí nás zadusit,“ opáčil Prigožin podle Lukašenka. Běloruský prezident reagoval slovy: „V polovině cesty vás (Rusové) rozmáčknou jako parazita.“

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jevgenij Prigožin odjíždí z Rostova na Donu.

Až po několika telefonátech prý Prigožin v sobotu odpoledne signalizoval, že své povstání ukončí, jestliže on sám a jeho lidé dostanou bezpečnostní záruky. Lukašenko v tomto momentu nabídl Prigožinovi a jeho bojovníkům přijetí v Bělorusku. Putin prý s beztrestností wagnerovců souhlasil s tím, že se včlení do ruské armády, nebo odejdou do Běloruska.

Lukašenko: Nikdo není hrdina

Lukašenko dodal, že všichni zúčastnění zpočátku hodnotili páteční a sobotní eskalaci napětí „chybně“ a věřili, že vše půjde vyřešit jednodušeji. Proto prý nelze nikoho označit za hrdinu, ani Putina, ani Prigožina, a nepovažuje se za něj ani sám Lukašenko. „V tomto případě nejsou žádní hrdinové,“ dodal běloruský prezident.

Wagnerovci pomůžou běloruské armádě, věří Lukašenko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám