Hlavní obsah

Putinův mluvčí hájil omilostnění organizátora vraždy Politkovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina ve středu před novináři obhajoval prezidentovo rozhodnutí omilostnit bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova, který byl odsouzen na 20 let odnětí svobody za organizaci vraždy ruské novinářky a kritičky Kremlu Anny Politkovské. Pobyt ve vězení až do roku 2034 mu ale odpustili, protože se rozhodl k účasti ve válce proti Ukrajině.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Článek

Mluvčí Dmitrij Peskov podle listu Kommersant prohlásil, že není důvod odmítnout milost v případech, které svého času vyvolaly velký rozruch. Novinářčiny děti, Ilja a Vera Politkovští, a redakce listu Novaja gazeta, ve kterém reportérka pracovala, ve společném prohlášení odsoudily milost pro vraha jako zneuctění památky jeho oběti.

„Existuje určitá praxe, která se provádí. Nakolik je mi známo, z této praxe nejsou žádné výjimky. Přesněji – jsou výjimky, ale ty se netýkají věhlasu toho či jiného případu,“ odpověděl mluvčí Kremlu na dotaz, zda by měli milost dostávat i odsouzení v tak proslulých případech.

Pro rodinu a někdejší redakci Politkovské ale prezidentská milost nesvědčí o pokání vraha. „Jde o zrůdný akt nespravedlnosti a svévole, zneuctění památky člověka zavražděného za své přesvědčení a plnění profesionální povinnosti,“ uvedli pozůstalí. Domáhat se v Rusku spravedlnosti podle nich nemá smysl, protože stát se ukázal tak slabý, že žádá vrahy o pomoc.

Organizátor vraždy Politkovské dostal za účast ve válce na Ukrajině milost

Evropa

O omilostnění Chadžikurbanova se veřejnost dozvěděla o den dříve. Podle obhájce Alexeje Michalčika dostal muž milost poté, co se zúčastnil ruské invaze na Ukrajinu a podepsal smlouvu s ministerstvem obrany. Podle zpráv ze sociálních sítí byl mezitím povýšen na velitele praporu.

Politkovská byla zavražděna 7. října 2006 ve vchodu do svého domu v Moskvě, v den Putinových narozenin. Vyšetřování vraždy se táhlo a ruské soudy nakonec odsoudily šest lidí, kterým vyměřily tresty od 11 let po doživotí. Samotní objednavatelé vraždy nebyli při vyšetřování odhaleni. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dříve odsoudil Rusko za to, že případ řádně nevyšetřilo. Ruské úřady podle soudu neučinily dost, aby našly osobu či osoby, které si smrt žurnalistky kritické vůči Kremlu objednaly.

Kreml hájí Putinovu milost pro vraha studentky

Zahraniční

Peskov už minulý týden hájil také další kontroverzní milost – pro odsouzeného vraha mladé studentky, který svou vinu podle Kremlu vykoupil na bojišti. Na případ nedávno v médiích upozornila pobouřená matka Very Pechtělevové, podle které se vrah její třiadvacetileté dcery chlubí na sociálních sítích snímky v uniformě. Vladislav Kaňus měl podle rozsudku strávit 17 let ve vězeňském táboře s přísným režimem za vraždu své bývalé přítelkyně, kterou v lednu 2020 hodiny mučil, než ji uškrtil.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov – aniž by zmínil Kaňusovo jméno – podle serveru Meduza uvedl, že prezidentovu milost lze obdržet buď standardní cestou, anebo tím, že provinilec „svou vinu vykoupí krví“. Mluvčí Kremlu dodal, že to se týká i lidí odsouzených za nejtěžší zločiny. „Platí za zločiny krví na bojišti, v útočných brigádách, pod palbou,“ dodal. Další vyjádření prezidentův mluvčí odmítl.

Kaňus před soudem, který skončil loni v červenci, vinu nepřiznal. Letos v červenci si rozsudek vyslechla i pětice policistů, kteří ignorovali telefonáty Kaňusových sousedů znepokojených křikem trýzněné oběti. Policisté podle Meduzy vyvázli bez skutečného potrestání: za nedbalost dostali podmíněné tresty.

Vězně aktivně verbovala do svých řad žoldnéřská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina. Novým žoldnéřům někdejší vůdce skupiny Jevgenij Prigožin sliboval, že po půl roce služby dostanou od hlavy státu milost. Později vyšlo najevo, že vězni byli tajným výnosem omilostněni ještě dříve, než je poslali do války. Ruské úřady neuvádějí žádné údaje o tom, kolik odsouzenců bylo naverbováno do války a omilostněno, kolik trestanců přišlo ve válce o život a kolik z nich se vrátilo z války domů. Ale z různých končin Ruska přicházejí zprávy o tom, že bývalí trestanci po návratu z bojů páchají znovu zločiny, a to i ty nejtěžší.

Omilostněný vrah po návratu z bojů na Ukrajině upálil svou sestru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám