Hlavní obsah

Organizátor vraždy Politkovské dostal za účast ve válce na Ukrajině milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady omilostnily Sergeje Chadžikurbanova, bývalého zaměstnance ruského ministerstva vnitra a jednoho z organizátorů vraždy ruské investigativní novinářky Anny Politkovské, kterého ruský soud v roce 2014 poslal za mříže na dvacet let. Důvodem je jeho účast ve válce na Ukrajině. Informuje o tom agentura RBK.

Foto: Profimedia.cz

Anna Politkovská

Článek

„První kontrakt podepsal ještě jako vězeň, poté byl omilostněn a nyní se speciální vojenské operace účastní jako žoldnéř na základě smlouvy s ministerstvem obrany,“ uvedl podle Kommersantu Chadžikurbanovův advokát Alexej Michalčik.

„V 90. letech působil v jednotce zvláštního určení, je zkušený, pravděpodobně proto mu hned nabídli velitelskou funkci,“ dodal.

Jako první o jeho propuštění informoval telegramový kanál Baza. Podle tohoto zdroje Chadžikurbanov vyrazil na Ukrajinu na sklonku roku 2022 ve funkci velitele oddělení rozvědky. „Plnil se svými bojovníky úkoly specifické pro práci rozvědčíků,“ napsala Baza.

Politkovská, známá novinářka píšící pro list Novaja gazeta a velká kritička Kremlu, po níž je v Praze v parku Stromovka pojmenována promenáda před ruským velvyslanectvím, byla zavražděna 7. října 2006 ve svém domě v Moskvě. Zadavatel vraždy nebyl nikdy vypátrán.

V Moskvě byla zavražděna opoziční novinářka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám